replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
KREM Z DYNI FENKUŁU WIÓREK KOKOSOWYCH Z FASOLĄ JAŚ

KREM Z DYNI FENKUŁU WIÓREK KOKOSOWYCH Z FASOLĄ JAŚ

Mamy tydzień dyni, królowej Halloween! Wykreuję w tych dniach parę zupełnie nowych dań. Zaczęłam od surówki z dyni, a dziś czas na dyniowy krem z wiórkami kokosowymi i jego niepokojącą kremistość, bo z lekkim zgrzytem nierozmiksowanych wiórek. Jak zawsze, pojawi się też nuta orientalnego smaku, tym razem nie curry, a przyprawy bardziej korzennej i aromatycznej, rodem z Indii, Garam Masala 🙂

Potrzebujemy dla 4 osób:

2 duże bulwy fenkułu, kopru włoskiego

1/2 średniej dyni, wydrążonej, bez skóry (mała czerwona dynia Hokkaido ze skórką), pociętej w kostkę

1 duże wydrążone jabłko bez skóry

1 marchew

200 g wiórek kokosowych

1-2 Łyżki przyprawy Garam Masala

2 Łyżki klarowanego masła gee

sól do smaku

Zalewamy warzywa 1/2 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut z przyprawą Garam Masala oraz klarowanym masłem gee. Blendujemy, najlepiej po wystudzeniu, a następnie dosypujemy wiórki kokosowe. Można też podprawić krem świeżym startym korzeniem imbiru, nada on zupie lekkiej ostrości, zamiast pieprzu.

SONY DSC

Zjadłam tę zupę z fasolą Jaś, namoczoną uprzednio na noc i gotowaną 1 godzinę…Dodałam posiekany i rozgnieciony maleńki ząbek czosnku, szczyptę „jajecznej” soli Kala Namak oraz dużo natki. Wszystko wymieszałam i…zjadłam z apetytem. Ciekawe postne danie 🙂

Dynia nie jest kapryśnym warzywem, pasuje do wszystkiego 🙂

Kreujmy więc dalej…Wkrótce dyniowe bezglutenowe bezjajeczne delikatne dyniowe kopytka z pietruszkowym pesto…mniam!


A JAKIE JEST WASZE DOŚWIADCZENIE Z DYNIĄ? 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress