replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
WARZYWNE  KOTLECIKI Z  TOFU

WARZYWNE KOTLECIKI Z TOFU

Smażonego nie jadam zbyt często, raczej unikam. Dziś jednak przyszła ochota na warzywne kotleciki z tofu, a te niestety trzeba usmażyć 🙂

W tym przepisie użyłam brokuł, choć te kotlety można wykonać z jakichkolwiek warzyw, a jak rozpędzę wyobraźnię…to nawet na słodko z dodatkiem jabłek, zamiast warzyw i podać je polane odrobiną miodu 🙂 Kluczowe jest tofu, zamiennik zwierzęcego białka oraz zmielone siemię lniane, spoiwo inne niż jajko.

Ważne jest to, aby gotową masę na kotlety, zawierającą mielone siemię lniane, pozostawiać na 1-2 godziny w lodówce, lub 30 minut w zamrażalniku. Masa musi stężeć przed smażeniem.

Masa warzywna:

1 duży brokuł, same różyczki (nóżkę zostawić na zupę),

2 pęczki szczypiorku,

1 duży ząb czosnku, rozgniecionego,

1 płaska Łyżka korzenia imbiru,

sól, pieprz, szczypta kozieradki, szczypta curry,

oliwa do krótkiego smażenia warzyw,

Masa z tofu:

1 kostka tofu,

1/2 szklanki mleka sojowego,

2 czubate Łyżki mąki kukurydzianej,

1 czubata Łyżka mąki gryczanej,

2 Łyżki octu jabłkowego,

pieprz, sól.

plus 2 Łyżki siemienia lnianego zmielonego w zwykłym młynku do kawy.

Działamy! Na patelni podsmażamy cebulkę szczypioru i brokuły, dodajemy czosnek , imbir, przyprawy, po 2 minutach podlewamy odrobiną wody, podduszamy kolejne 2 minuty. Oczywiście w lekkiej wersji, nie smażonej, wszystko można zblanszować (króciutkie gotowanie 1-2 minuty, w minimalnej ilości wody).

SONY DSCW dużej misce całość rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Wystudzamy.

Teraz miksujemy tofu z mlekiem sojowym, przyprawami i mąką. Dobrze łączymy z pierwszą masą, dodajemy zmielone siemię, pocięty szczypior i odstawiamy do lodówki na 1- 2 godziny.

SONY DSC

Po wyjęciu z lodówki formujemy w dłoniach kotleciki, panierujemy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Kotleciki, podane z sosem pomidorowym, świetnie pasują do zielonej sałaty, ryżu, kasz i bezglutenowego, przyrumienionego pieczywa.

SONY DSCSONY DSC

Najlepsze są cieplutkie…prosto z patelni…odsączone z tłuszczu na papierowym ręczniku.

SMACZNEGO 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress