replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
BURACZKI Z ŻURAWINOWYM KARMELEM I KOKOSEM

BURACZKI Z ŻURAWINOWYM KARMELEM I KOKOSEM

Buraczki można przygotowywać na tysiąc sposobów. Zawsze, ale to zawsze należy je gotować w łupinkach, gdyż w ten sposób zachowują nie tylko swoje walory zdrowotne, ale i smak!

Często rano, na czczo, piję sok z buraka pamiętając, by rozcieńczać go 1:1 z wodą, ponieważ zawiera dużo cukru. Ospałe po nocy nerki nie są jeszcze wtedy gotowe na filtrowanie gęstych słodkich warzywnych nektarów. Dolanie do nich przegotowanej wody i przetrzymywanie soku w ustach odciąża od pracy nerki .

Lubię pieczone buraki, tarte na grubych oczkach, polane oliwą virgin, sokiem z cytryny i posypane świeżym tymiankiem…prostota-pychota! Mogą być krojone w grube plastry czy kostkę.

Dzisiejsza propozycja to kokosowa niespodzianka, taka lekka odmiana, niewinne małe co-nie-co 🙂  W dodatku podana w dwóch wariantach, z chlebkiem-podpłomykiem

lub jako wiosenny chłodnik ze śmietanką kokosową/ fot.poniżej/

Dla 4 osób potrzebujemy:

4 średnie buraki ugotowane w łupinach,

1 Łyżka wiórków kokosowych,

1 łyżeczka esencji waniliowej z ziarenkami wanilii,

1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,

1 Łyżka soku z cytryny,

Do żurawinowego „karmelu”:

1 szklanka suszonej żurawiny,

2 Łyżki oleju kokosowego,

szczypta mielonego kardamonu,

1/2 laski wanilii,

sól, pieprz do smaku.

1. Najpierw gotujemy suszoną żurawinę w szklance wody z dodatkiem 1/2 laski wanilii i szczypty kardamonu. Gotujemy tak długo, aż syrop się zagęści, odparuje wodę, teraz wlewamy olej kokosowy. Tak przygotowana żurawina jest kapitalnym dodatkiem do bezglutenowych ciast na ciepło, gryczanych naleśników, tortów, wszelkich deserów.

2. Teraz kroimy w kostkę ugotowane buraczki i mieszamy w misce z gotowaną żurawiną i resztą składników. Doprawiamy, odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby smaki sobą przeszły. Można teraz ubić gęstą część mleka kokosowego z puszki, z odrobiną xylitolu lub cukru ze stewii i wypełniać szerokie szklanki na zmianę, śmietanką i buraczkami.

Śmietankę dodajemy tuż przed podaniem potrawy, gdyż szybko wydziela się z niej woda. Całość dekorujemy 2-3 włoskimi orzechami. Ich goryczka stanowi ciekawy kontrapunkt dla słodyczy buraków i żurawiny.

SONY DSC

SMACZNEGO 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress