replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
WEGE PASZTET Z MARCHWI I CZERWONEJ SOCZEWICY

WEGE PASZTET Z MARCHWI I CZERWONEJ SOCZEWICY

  • / Możliwość komentowania WEGE PASZTET Z MARCHWI I CZERWONEJ SOCZEWICY została wyłączona

Rozpędziłam się, wielkanocny kulinarny maraton Metadiety trwa!

Za oknem szalone żółcie i soczyste zielenie, a na niebie szalone słońce! Martwiły mnie ostatnie lodowate poranki, ale głównie w kontekście bocianów…i wszelkiego wędrującego/latającego ptactwa, bo te rozpoczęły właśnie okres lęgowy. Jednak dzisiejsza aura, full blue sky i 18 st.C napawa mnie nadzieją i ufam, że takie chłody już nie powrócą, a młode ptaszęta przeżyją:-)

W temacie kolorystyki kulinarnej trzeba przyznać, że ” wielkanocna walka” w kuchni toczy się teraz wokół żółci i pomarańczy i taki też będzie dzisiejszy wege pasztet. Zrobiony z czerwonej soczewicy zawiera dużą porcję roślinnego białka, a także minerały takie jak: wapń, fosfor, karoten i witaminy. Jest w niej też kwas foliowy, prawdziwy mocarz witaminowy, decydujący o rozwoju układu krwionośnego, od pierwszych chwil naszego życia, a także o kondycji czerwonych krwinek. Drugi składnik naszego pasztetu to starta na drobno marchew.

Zatem oto wszystkie składniki:

– 1 szklanka czerwonej soczewicy,

– 3 marchewki,

– 2 Łyżki maki kukurydzianej,

– 1 łyżeczka nasion czarnuszki,

– 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego lub mielonego,

– 1 łyżeczka mielonej kozieradki,

– 2 ząbki czosnku,

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej,

– 1/4 szklanki siemienia mielonego i zalanego wrzątkiem lub 1 jajko,

– 1 Łyżka płaska soli Kala Namak lub każdej innej, albo zamiast dać 2 Łyżki sosu sojowego,

– pieprz czarny,

– olej do krótkiego podsmażenia marchwi.

SONY DSCSONY DSC

Gotujemy soczewicę, aż stanie się żółta. Smażymy na patelni marchewkę startą na drobno, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Dalej łączymy soczewicę i marchewkę z mąką, siemieniem lub jajkiem, przekładamy do formy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st.C

SONY DSC

Pasztet musi wystygnąć. Dopiero gdy będzie zimny można go pokroić.

SMACZNEGO!

* jeszcze przed północą zapraszam do wpisu z receptą na „BEZGLUTENOWY KEKS” 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress