Sałata, sałata, sałata!
No i dalej temat czerwcowej truskawki, lecz tym razem na słono z czarnym ryżem lub brązowym.
Nareszcie można dostać całą zieleninę spod chmurki, a nie spod foli 😉 W ogrodach zielenią się już grzywy sałat, a na talerzach rosną wielokolorowe kompozycje: strzępiasta, ruccola, radicchio, roszponka, cykoria (lodowej nie wspominam, ma znikomą zawartość jakichkolwiek witamin i minerałów) i zioła, najlepiej takie z własnego parapetu 😉 Najważniejsze, żeby teraz latem sałaty były w centrum głównego posiłku, wszak to najbogatsze źródło kwasu foliowego! („folium” z łac. znaczy liść) Lista „dobrego”, które czyni kwas foliowy jest długa. Wystarczy chyba zaznaczyć, że kwas foliowy, należący do witamin z grupy B, chroni nasz układ nerwowy przed degradacją i jest odpowiedzialny, między innymi, za nasze dobre samopoczucie. Mnie nie trzeba dłużej przekonywać 😉
Latem jem mnóstwo liści, czasem wręcz „pasę się” jak koza w narożniku mojego ogrodu i wyjadam pojedyncze listki szałwii, mięty i melisy. Lubię też łączyć z sałatami młode i soczyste igiełki rozmarynu, choć najczęściej na talerzu dominują u mnie świeże listki lubczyku 😉 No i zawsze jest dużo czarnego, świeżo zmielonego pieprzu 😉
Dzisiejsza sałata to kompozycja kilku rodzajów zielonych liści, plus:
– 1 cykoria, porwana w paski,
– 1/3 szklanki prażonych orzeszków piniowych,
– 1/2 szklanki czarnego lub czerwonego lub brązowego ryżu, ugotowanego „al dente”,
– kilka truskawek,
– różne zioła
Sos:
– 1/4 szklanki oliwy,
– 2 Łyżki balsamicznego octu,
– sól himalajska, lub każda inna,
– sok z 1/2 grejpfruta,
– świeżo zmielony czarny pieprz
Sos bełtamy w zakręconym słoiczku i polewamy wszystkie składniki w misce gotowej do podania.
To nie koniec, chwilę później zauważyłam na komodzie avocado, wśród zimowych jeszcze jabłek oraz resztki pestek owocu granatu i również dodałam je do letniej sałatki. Tak na prawdę sałata z truskawkami ze wszystkim komponuje się kapitalnie, zamiast ryżu można dać kaszę, a jeżeli macie taką potrzebę, to zamiast ryżu czy kaszy, z kawałkami podduszonej ryby lub resztką pieczystego. W sosach do letnich sałat dobrze jest mieszać świeże soki z cytrusów i zawsze warto dodać orzechy.
Smacznego 🙂