replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
SZAFRANOWE MUFFINY Z UGOTOWANEJ KASZY

SZAFRANOWE MUFFINY Z UGOTOWANEJ KASZY

Mam duży zapas marokańskiego szafranu, pochodzącego co prawda, nie z największych plantacji na świecie, jakie znajdują się w Iranie, lecz z „szafranowego zagłębia” z południa Maroka, z rejonu Taliouline. To tam w otoczeniu surowych szczytów gór Atlasu Wysokiego pod koniec października zobaczyć można gigantycznych rozmiarów kwiatowe dywany, a konkretnie odmiany „crocusa sativusa L”. Jedynie ta odmiana, prawdopodobnie przywieziona do Europy w IX w. z Kaszmiru/Indie, posiada w swoich kielichach żywo czerwone jadalne pręciki, które po wysuszeniu stanowią najdroższą przyprawę na świecie.

Na jego cenę składa się żmudny proces „wysupływania” pręcików z kwiatowych kielichów, suszenie, zaangażowanie w proces dziesiątków kobiet oraz lekkość produktu. W szczypcie szafranu, używanej standardowo do jednego dania, jest około 20-30 pręcików…

20150117_181041

Szafran od zamierzchłych czasów był uważany za afrodyzjak i jako specyfik na poprawę nastroju. Ma również właściwości przeciwbakteryjne, szczególnie bywa stosowany w problemach żołądkowych. Jego właściwości zdrowotne, upiększające, a także zawartość bardzo silnego pigmentu, dały mu stałe miejsce w arabskiej i azjatyckiej kuchni, produkcji lekarstw i naturalnych kosmetyków oraz w farbiarstwie.

Zazwyczaj szafranu dodaję do ugotowanej, gorącej jeszcze potrawy, zup, napoi, warzyw pure, ryżu. Prawdziwy szafran barwi wodę i gotowane produkty na kolor intensywnie żółty. Jednak z jego ilością nie wolno przesadzać, gdyż smak zdominuje gorycz.

Dzisiaj na poprawę nastroju proponuję bezglutenowe babeczki/muffiny, które wykonać można z jakiejkolwiek ugotowanej już kaszy, która pozostała nam ze śniadania lub innego posiłku.

Na 6 babeczek potrzebujemy:

1/2 szklanki ugotowanej kaszy /użyłam kukurydzianej/

1/2 szklanki mąki jaglanej

2 jajka

1 Łyżka cukru palmowego lub z agawy /lub innego słodzika/

1 łyżeczka proszku do pieczenia Bio

6 Łyżek oleju virgin / użyłam arganowego Bio

1 szczypta szafranu

1 szczypta soli 

Nagrzewam piekarnik do 200 st.C.Wszystkie składniki dokładnie mieszam dłonią w dużej misce. Zalewam łyżką wrzątku szczyptę szafranu i po wystudzeniu dodaję do masy na muffiny. Można też wcześniej dodać szafran, do ugotowanej, gorącej jeszcze kaszy. Teraz mokrą dłonią (najlepiej w gumowej rękawiczce, gdyż szafran farbuje skórę i paznokcie) formuję kulki i układam w natłuszczonych otworach blaszki. Ostrym nożem nacinam muffinki znakiem krzyża i zamykam w piekarniku na 20 minut.

20141217_103921

Marokańczycy lubią dodawać szafranu do czarnej herbaty. Nazywają taki napój „Tea Royal”. Ja czasem wsypuję do zielonej. W obu przypadkach smak jest wyjątkowy!

Gorąca barwa tej przyprawy, jej orientalny przejmujący aromat, ciekawy smak, a przede wszystkich właściwości poprawiające nastrój, mogą pozytywnie wpływać na ogólne samopoczucie.

I tego wszystkim życzę 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress