replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
SURÓWKA Z DYNI I JABŁKA W SOKU Z MANDARYNEK

SURÓWKA Z DYNI I JABŁKA W SOKU Z MANDARYNEK

Nadchodzący tydzień należy do dyni, ale już dziś prezentuję pierwszy przepis z jej udziałem 🙂 Będzie to po prostu surówka z dyni. Dlaczego nie? Kolorem, twardością i zawartością karotenu, witamin i minerałów tożsama jest z marchwią. Kiedy wgryzłam się w jej kawałek stwierdziłam, że nawet słodycz jest podobna…więc do dzieła!

Potrzebujemy dla 2 osób:

1/3 małej czerwonej wydrążonej dyni (Hokkaido), bez skóry

1 duże czerwone jabłko 

1/2 szklanki dobrej oliwy

2 mandarynki na sok plus do ozdoby

1 cytryna na sok

ew. 1 maleńki ząbek czosnku

do smaku: sól himalajska, świeży pieprz biały lub inny oraz szczypta kminu rzymskiego (lub bez)

podprażone pestki dyni (zapomniałam :-))

Grube słupki dyni ścieramy na tarce do marchwi, do tego jabłko ze skórką. W zakręconym słoiczku bełtamy mocno oliwę, soki z cytrusów, przyprawy, aż vinegre zrobi się mlecznie nieprzezroczyste i ew. doprawiamy.

20141024_140943

Całość długo mieszamy w roboczej misce ( aby dynia macerowała się w vinegre dłużej możemy zostawić ją w lodówce na godzinę, dwie ) i przekładamy do salatery dekoracyjnej. Obsypujemy natką drobno siekaną lub, jeśli użyjemy kminu rzymskiego jako przyprawy do sosu, siekaną kolendrą.

Polecam szczególnie do białych ryb, np. pieczonego w worku halibuta!

Można również wykorzystać odsączoną surówkę do wyłożenia wierzchu bezglutenowej tarty i następnie upiec ją z dodatkiem…np. pokruszonego tofu i ziół. Czyli tarta dynia do tarty 🙂

W TYM TYGODNIU BAWIĘ SIĘ DYNIĄ…ZAPRASZAM!

20141024_141936

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress