replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
MUS POMIDOROWO – PAPRYKOWY

MUS POMIDOROWO – PAPRYKOWY

Sos na bazie świeżej papryki i przecieru pomidorowego przydaje się do polewania kasz, ryżu, i bezglutenowych makaronów. Odparowany z wody staje się pomidorowym musem i świetnie się komponuje z każdą duszoną rybą.

Oprócz prostoty wykonania, zaletą jego jest to, że odgrzany dnia następnego, a w ostateczności zamrożony, może później odgrywać rolę pysznej zupy – krem, na przykład z dodatkiem kokosowej śmietanki.

Nawet kiedy zostanie mi choćby jedna łyżka takiego musu, to dnia następnego podkreśla smak innej zupy ;-)…I to jest właśnie to, co w zupach lubię najbardziej, bywają niepowtarzalne i można je tworzyć bez końca!

Do gotującej się 1/2 szklanki wody wrzucamy:

1 cebulę pokrojoną w kostkę,

300 ml przecieru pomidorowego, najlepiej ze słoika,

2 ząbki czosnku,

1 cm świeżego korzenia imbiru,

1/2 papryki czerwonej /bez nasion/,

1/2 papryki żółtej/ bez nasion/,

1/2 pęczka pietruszki,

do smaku: sól i szczypta pieprzu kajeńskiego, czarny świeży pieprz, świeże lub suszone zioła.

Gotujemy 20 minut pod przykryciem na średniej mocy kuchenki, a następnie miksujemy na puree.

Mus trzymany w lodówce zachowuje świeżość i smak przez 3 dni. Warto taki sos zamrażać w płaskim pudełku i w razie potrzeby pozostawiać na noc do odmrożenia.

SMACZNEGO 🙂

SONY DSC

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress