replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
SMAROWIDŁO Z CZERWONEJ SOCZEWICY I SIEMIENIA

SMAROWIDŁO Z CZERWONEJ SOCZEWICY I SIEMIENIA

Oto kolejna postna propozycja, smarowidło do bezglutenowego pieczywa chrupkiego, jakie pokazało się ostatnio na rynku BIO. Obecnie w sprzedaży dostępne są chrupki kukurydziane, z mąki gryczanej oraz kasztanowej.

A sama pasta z soczewicy i siemienia lnianego jak zawsze jest bardzo prostym, pożywnym i sytym rozwiązaniem na lunch w biurze, na ławce w parku, czy w pociągu. Można ją zabrać do pudełka lub przesmarować chrupki, a przekładając je surową jarzynką, stworzyć kanapkę „tort” 🙂

Należy tylko wziąć pod uwagę, że chrupki najlepiej smakują z pastą zaraz po przygotowaniu, niestety przetrzymywane dłużej w formie tortu, miękną i robią się gumowate…

SONY DSC

Do zrobienia pasty potrzebujemy:

1 szklankę czerwonej soczewicy,

1 czerwoną cebulę,

1 Łyżkę siemienia lnianego,

1/3 szklanki oleju arganowego lub każdego innego tłoczonego na zimno,

1/2 łyżeczki kurkumy,

1/2 łyżeczki imbiru w proszku,

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,

szczypta pieprzu kajeńskiego,

sól i pieprz do smaku.

Soczewicę zalewamy wodą, gotujemy razem z pokrojoną cebulą, siemieniem i przyprawami około 10 minut. Gorącą soczewicę miksujemy dodając olej oraz szczyptę soli i pieprzu.

SMACZNEGO!

SONY DSC

 

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress