Śliwki w mgiełce ciasta | Metadieta
replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
Śliwki w mgiełce ciasta

Śliwki w mgiełce ciasta

Jak ciasto, to tylko na maśle 🙂

Trudno, wiem…masło to nabiał, ale jestem mocno uprzedzona do zawartości margaryn…Poza tym jemy tych „dobroci” na masełku tylko troszkę, od święta, dzieląc się namiętnie każdym kawalątkiem z przyjaciółmi i wrogami 😉

Możecie dokonać innego wyboru i w ogóle zrezygnować z takiego dopieszczania siebie i najbliższych…A gdyby tak wypiekać smakołyki raz na kilka tygodni…Zaproponuję dzisiaj coś prostego, śliwkowy deser na ciepło, a Wy sami zdecydujecie…;)

Potrzebujemy:

1 kg śliwek,

1 kostkę roztopionego masła,

1/2 szklanki cukru palmowego lub xylitolu,

1 jajko,

1/2 – 1 szklanki mąki gryczanej lub jaglanej ( obie bezglutenowe!),

Ewentualnie pokruszone orzechy włoskie.

Przyprawy: cynamon i olejek waniliowy.

Wypestkowane śliwki rozkładamy na blasze. Następnie mieszamy (w robocie kuchennym na wolnych obrotach) jajko z cukrem, dodajemy płynne, wychłodzone masło, a następnie mąkę i olejek waniliowy. Otrzymujemy bardzo luźne ciasto, które rozsmarowujemy drewnianą szpatułką na powierzchni śliwek. Wszystko posypujemy teraz cynamonem. Nie zrobiłam tego, ale bardzo fajnie deser ten smakuje z pokruszonymi orzechami włoskimi. Swoją goryczką zgaszą nadmierną słodycz śliwek i ciasta. Jeżeli nie jesteście uczuleni, posypcie nimi owoce przed wypiekaniem. Po 45 minutach w temperaturze 190 stopni, wyjmujemy z piekarnika blachę gorącego deseru, który można podać ze śmietanką kokosową lub jogurtem sojowym.

Nie zachęcam, ale oczywiście dodatek jednej gałki lodów waniliowych jest połączeniem najlepszym…no może po prostu zakodowanym jako najlepsze, gdzieś w zakamarkach naszego mózgu 😉

SONY DSCSONY DSC

SMACZNEGO!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress