replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
SAŁATKA Z PARZONYM JARMUŻEM W SOSIE ŻURAWINOWO-IMBIROWYM

SAŁATKA Z PARZONYM JARMUŻEM W SOSIE ŻURAWINOWO-IMBIROWYM

Po dyniowej euforii czas na „króla zimy” jarmuż! Właśnie teraz zaczyna osiągać swoje maksimum urody i wartości 🙂 Srebrzyście zielony, dorodny, nieco gumiasty, zwarty, z rodziny kapustnych, przepełniony po brzegi kwasem foliowym, żelazem i chlorofilem, po odpowiedniej kulinarnej obróbce, smakuje wybornie, szczególnie podprawiony sosami słodko-kwaśnymi. Lubi zimować pod kołderką śniegu, aż do wiosny 🙂

Jako, że zawiera kwas fitynowy, podobnie jak wszystkie kapustne, nie jest wskazany dla osób chorych na tarczycę. Ja jarmuż mocno parzę, wręcz moczę minutę we wrzątku, bądź gotuję. Można też marynować w oliwie i soku z cytryny, ugniatając dłońmi listki jarmużu, pozbawione łykowatych gałązek.

W zupach i sałatach jarmuż idealnie łączy się z pieczonymi ziemniaczkami ze skórką, pomidorami (suszonymi też), gotowaną fasolą, cytrusami bez białej wewnętrznej skórki, grillowaną marchwią, dynią, czy przecierem pomidorowym.

Aby ułatwić przyswajanie żelaza, bez którego jesteśmy wiecznie zmęczeni, a bywa, że budzimy się często w nocy, bardzo ważne jest spożywanie jarmużu (właściwie wszystkiego co zawiera żelazo) z kwaśnymi dodatkami.

Do sałatki potrzebujemy:

mocno sparzone listki jarmużu (odrywamy od łodyg)

100 g cieciorki ugotowanej

1/2 szklanki żurawiny suszonej

1/2 Łyżki tartego imbiru korzenia

1/2 cytryny sok

1/2 szklanki oliwy

2-3 Łyżki owoców granatu

szczypta soli, ew. świeżego pieprzu 

Sparzony wrzątkiem jarmuż wydaje nieprzyjemny zapach, ale właśnie wtedy roślina pozbywa się związków, które blokują przyswajanie dobrych dla nas minerałów, szczególnie wapnia, jodu i magnezu!

20141030_15174520141030_152238

Sparzone liście jarmużu ugniatamy dłońmi z odrobiną oliwy i sokiem z cytryny i zostawiamy na 15 minut w chłodnym miejscu. Następnie dekorujemy odcedzoną cieciorką i sosem poniżej.

Sos do sałaty:

Zalaną wrzątkiem żurawinę blendujemy z 1/3 pozostałej wody oraz z imbirem, sokiem z cytryny i oliwą. Można dosłodzić też miodem. Sałatę dekorujemy owocami granatu oraz sosem.

Po prezentacji, dobrze jest przed zjedzeniem dokładnie wymieszać jarmuż z sosem.

Sałata świetnie smakuje z podpłomykami bezglutenowymi (ale bez suszonych pomidorów).

20141030_153046

SMACZNEGO!

KOCHANI W DNIACH 3-20 LISTOPADA PRZEBYWAM W CHINACH. MAM NADZIEJĘ ZACIEKAWIĆ WAS FRAGMENTAMI TEJ PODRÓŻY, SZCZEGÓLNIE TEJ KULINARNEJ 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress