replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
POSTNY PIĄTEK

POSTNY PIĄTEK

Nie ukrywam, że jestem pod wrażeniem ostatniego konkursu Eurowizji i nawet nie chodzi mi o wokal, akrobacje i ilość pokazywanego na scenie ciała, zmiany na samym ciele wykonawców, uporczywą promocję inności…ranking miejsc, czyli wielkich wygranych i przegranych…

Zachwyciła mnie kreatywność piosenkarzy, którzy przed występem, w dość oryginalny sposób prezentowali swoje narodowe flagi, używając niby wyszukanych, a jednocześnie prostych środków, ze spożywczymi włącznie. Niektóre kompozycje były fantastyczne, a inne smaczne, jak na przykład flaga włoska…

Tak czy inaczej ta eurowizyjna kolorystyka poszczególnych flag zapadła mi w pamięć i przełożyła się na warzywny obraz na talerzu, całkiem smaczny, jak się później okazało 🙂

Postny piątek to nic innego, jak młode warzywka krótko podsmażone na klarowanym maśle „gi”, lekko posolone i doprawione świeżym pieprzem, w towarzystwie czarnej soczewicy i czarnego ryżu ( ryż i soczewica podane razem to najlepsza białkowa kombinacja, zawierająca pełną gamę aminokwasów). Uwielbiam takie jedzonko, jestem po nim lekka, syta i co najwyżej pragnę jedynie kostki czarnej czekolady, tak dla zrównoważenia smaku 😉

Klarowane masło jest pozbawione kazeiny i laktozy, Jeszcze ciepłe ma jednolitą, złoto-bursztynową płynną postać. Kiedy zastygnie wygląda po prostu jak żółty tłuszcz. Posiada orzechowy posmak i aromat. Nadaje się do długiego smażenia (choć ja nigdy długo nie smażę 😉 Wyczytałam, że zawiera dużo witaminy B 12.

*Aby otrzymać klarowane masło należy gotować w rondelku zakupione masło, na niskiej temperaturze kuchenki, co jakiś czas zbierając z powierzchni białkowe (białe) części płynu. Na końcu przelać tłuszcz przez gazę na sicie do słoika. Tak przygotowany tłuszcz nie psuje się i nie musi stać w lodówce, choć najlepiej w zaciemnionym miejscu. 

Warzywa:

– młode cebulki szczypiorku przecięte na pół,

– młoda zielona poszatkowana kapusta, 

– kilka ząbków czosnku w plasterkach,

– marchewka, ścinki wykonane obierakiem do warzyw,

Ryż czarny i czarna soczewica:

– po 1/2 szklanki ryżu i soczewicy, 

– 1 Łyżka smakowego oleju,

Przyprawy: kmin rzymski, kolendra mielona, sól, pieprz czarny mielony.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSC

1. Soczewicę z ryżem gotujemy z dodatkiem 1 łyżeczki mielonej kolendry, a następnie, kiedy całkowicie wchłoną wodę mieszamy z 1 Łyżką jakiegoś smakowego oleju, ja dałam olej makowy.

2. W dużej i głębokiej patelni typu wok rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i wrzucamy na 1 minutę:

najpierw plasterki czosnku, zdejmujemy, następnie przysmażamy przepołowione cebulki, zdejmujemy, teraz wrzucamy na „gi” poszatkowaną kapustę z 1 łyżką kminu rzymskiego, zdejmujemy, na końcu marchwiowe ścinki. Po usmażeniu poszczególne składniki układamy na talerzu w dowolny sposób. Na koniec wszystko możemy skropić sokiem z cytryny, mandarynki lub polać gęstym octem balsamicznym.

SMACZNEGO 🙂

SONY DSC

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress