replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
PORY ZAPIEKANE Z TOFU W WARZYWNYM BULIONIE

PORY ZAPIEKANE Z TOFU W WARZYWNYM BULIONIE

  • / Możliwość komentowania PORY ZAPIEKANE Z TOFU W WARZYWNYM BULIONIE została wyłączona

Przełom roku, a tu za oknem wiosna! Syta zwierzyna siedzi sobie teraz głęboko w lesie, skąd zresztą tuż przed świtem dochodzą wiosenne ptasie trele…Przyroda wariuje, ale wszyscy czujemy, że to zmyłka, taki chwilowy kaprys natury…Kaszubki mówią, że prawdziwa zima w końcu nadejdzie, najdalej w lutym, a wtedy z nawiązką odrobi sobie tę sezonową zwłokę. Śnieg jakim nas wtedy zasypie, pewnie poleży na krawężnikach do maja…

Mimo dodatnich temperatur na zewnątrz, wciąż potrzebujemy ciepłych potraw i osobiście nie ciągnie mnie teraz do sałat. Owszem bywa, że jem je jako dodatek, jednak najbardziej kuszą mnie posiłki podpiekane, duszone i gotowane.

Oto moja propozycja na zapiekane pory, bez użycia mąki pszennej i żytniej, mleka i śmietany, czyli danie bezglutenowe i bezlaktozowe, które może być ciekawym uzupełnieniem głównego posiłku.

Potrzebujemy:

4 grube pory, głównie część biała,

180 g tofu do wyboru, z chilli / naturalnego/ czosnkowego,

1 szklanka mleka sojowego naturalnego,

2 Łyżki mąki kukurydzianej,

1 Łyżka mąki ryżowej,

1 łyżeczka oregano,

1/2 łyżeczki kurkumy,

2 cytryny- sok,

1 szklanka bulionu warzywnego/ np. ugotowanego z warzywnego suszu/, ja mrożę domowy wywar z warzyw w opakowaniach o pojemności 250 ml, czyli szklanki.

1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,

3 ząbki czosnku,

1 płat glonów Nori/ niekoniecznie,

olej do krótkiego obsmażenia por,

sól, pieprz do smaku.

Włączamy piekarnik na 190 stopni. Na rozgrzanym oleju obsmażamy w rondlu 1 minutę pocięte w talarki pory i dodajemy pokruszone glony oraz cieniutkie plasterki czosnku. Wszystko podsypujemy oregano, chwilę dusimy, mieszamy i odstawiamy na bok.

SONY DSCSONY DSC

Do blendera wlewamy mleko sojowe, rozdrobnione tofu, przyprawy, sok z cytryny, bulion warzywny i obie mąki. Dokładnie miksujemy na gładko około 1 minutę.

SONY DSCSONY DSC

 

Teraz mieszamy uduszone pory ze zmiksowanym tofu i wlewamy tę masę do formy, wysmarowanej tłuszczem i posypanej np. kaszką z amarantusa.

SONY DSC

Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Tak upieczone pory smacznie uzupełniają się z sosem pomidorowym i zieloną sałatą 😉

SONY DSC

Smacznego 🙂

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress