replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
PIECZONE PIEROŻKI BEZGLUTENOWE Z SOCZEWICĄ I ZIELONYM GROCHEM

PIECZONE PIEROŻKI BEZGLUTENOWE Z SOCZEWICĄ I ZIELONYM GROCHEM

Jeszcze tydzień temu schładzałam się zieloną herbatą z miętą i układałam kolorowe sałaty na wielkich talerzach, a dziś totalna pogodowa klapa…Za oknem późny wrzesień, na nogach cieplusie EMU, a w brzuchu coś burczy i doprasza się na lunch ciepłego dania. Więc dziś nie kupiłam sałat, za to upiekłam sobie pierożki z soczewicą.

Nie będę ukrywać, to jest czasochłonne danie, należy przeznaczyć na nie jakieś 1,5 godziny, no i w kuchni niestety pozostawia po sobie niezły bałagan…Ale w taką pogodę nigdzie mi się nie spieszy, a kiedy jestem sama, lubię w kuchni popracować kreatywnie, przytulić się do nagrzanego piekarnika i polewać dłonie gorącą wodą z kranu 🙂

Na 8 bezglutenowych pierożków potrzebujemy:

Farsz:

– 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (bez wstępnego moczenia),

– 1/2 szklanki zielonego grochu w połówkach ( moczony wstępnie 0,5 godziny),

– 1 cebula poszatkowana w kosteczkę do smażenia,

– 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,

– 1/3 łyżeczki mielonego imbiru,

– 1/3 łyżeczki mielonej kolendry,

– 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki,

– 1/3 łyżeczki kajeńskiego pieprzu,

– 1 Łyżka klarowanego masła,

– 1/2 łyżeczki soli do smaku,

– oliwa do smażenia cebuli.

Ciasto:

– 2/3 szklanki mąki z amarantusa,

– 2/3 szklanki mąki kukurydzianej,

– 2/3 szklanki mąki gryczanej,

– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO bez glutenu,

– 1-2 szklanki gorącej wody,

– 1/2 łyżeczki indyjskiej soli Kala Namak różowej, zwanej czarną,

Do pracy z mąką z wiadomych względów nigdy nie ubieram się na czarno 🙂 Za to nakładam na siebie fartuch z gumy, ponieważ zabawa przy wyrabianiu ciasta, wałkowaniu, a potem lepieniu pierogów, różnie może się skończyć…

Zaczynam od przygotowania farszu, a kiedy ten będzie gotowy włączam piekarnik.

Tymczasem w rondlu zarumieniam na oliwie cebulę z przyprawami ( w części FARSZ), wsypuję czerwoną soczewicę i podlewam 1 szklanką wrzątku  i gotuję 10 minut. W osobnym garnuszku gotuję zielony groch w połówkach, aż wyparuje woda, a groch będzie zupełnie mięciutki.

Rondle odstawiam z płyty i mieszam w jednej misce soczewicę z grochem, dodając do farszu 1 Łyżkę klarowanego masła. Studzę. Sam farsz jest pyszny i jeżeli nie chce się Wam lepić pierogów, to kucharzenie możecie zakończyć na tym etapie;-)…

SONY DSCSONY DSC

Teraz mieszam mąki w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i gorącą wodą. Ciasto powinno być miękkie i zwarte. Na wykrojone kubkiem kółka nakładam łyżeczką farsz i trzymając w lewej dłoni zgięty, ale wciąż otwarty pierożek, ugniatam w nim farsz serdecznym palcem prawej dłoni, wzdłuż linii brzegu pierożka, po czym zgniatam końcówki obu płatków zamykając pierożek. Każdy smaruję oliwą i układam na blasze.

SONY DSCSONY DSC

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 20 minut, a na ostatnie 2 minuty przełączam regulację piekarnika na „grill” i po tej operacji pierożki wychodzą na świat rumiane 🙂

SONY DSCSONY DSC

Pieczone są lżej strawne niż te smażone na głębokim tłuszczu. Moje można jeść od razu, są rozgrzewające, bo w tym przepisie użyłam mnóstwo orientalnych przypraw, ale można je też zjeść po jakimś czasie, z lekkim sosem czosnkowym lub miętowym.

Sos kokosowo- czosnkowy lub gęsty chłodnik na upały:

– 1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta śmietanka),

– 1 ogórek ze skórką,

– 1 mała cukinia ze skórką,

– 1-3 ząbki młodego soczystego czosnku ( lub poszatkowana ogrodowa mięta-liście),

– 1 łyżeczka kminu rzymskiego,

– sól himalajska, pieprz czarny.

Składniki na sos zmiksować w blenderze.

SONY DSC

Te pierożki totalnie odwrócą Waszą uwagę od tego, co dzisiaj za oknem! A jak znów nastaną upały, będą najlepszym „wsadem” do piknikowego koszyka, również z sosem, który może być wybornym kokosowym chłodnikiem!

SMACZNEGO! 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress