replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
OWOCOWY SŁODZIAK BEZ CUKRU

OWOCOWY SŁODZIAK BEZ CUKRU

  • / Możliwość komentowania OWOCOWY SŁODZIAK BEZ CUKRU została wyłączona

Choć moja babunia miała rękę do wszelakich wypieków i raz w tygodniu blacha cieplutkiego ciasta wjeżdżała na stół zostawiając na długo jego zapach we wszystkich kątach domu, ja mając po niej pewne kulinarne talenty, CIASTO PIEKĘ RAZ NA KWARTAŁ!

Zawsze uważałam, że dla świętego spokoju, swojego i członków rodziny, piastunka domowego ogniska powinna opanować recepturę  chociaż jednego ciasta i zmieniając tylko od czasu do czasu tzw. wsad owocowy, móc zachwycać swoją rodzinę kreatywnością:)…

Takim ciastem było dla mnie od zawsze „kruche”. Dlaczego?…Bo jest proste jak drut i nie wymaga zbytniego gimnastykowania się, nadwyrężania nadgarstków przy długim napowietrzającym ciasto ugniataniu, czy pilnowania ciepłoty poszczególnych składników, jak to ma miejsce przy robieniu drożdżowego. To ostatnie jest tak marudne, że niemal „prosi” o ciszę, by móc wyrosnąć i nie lubi w trakcie pieczenia wszelkiego podglądania. Nie mam serca i ręki do drożdżowego, mimo niejednej całkiem smacznej wielkanocnej baby,  jaką udaje mi się upiec każdej wiosny.

A ciasto kruche jest dziecinnie proste! Najlepiej żeby wszystkie składniki miały podobną temperaturę i były lekko schłodzone, aczkolwiek przysięgam, nigdy tego nie pilnuję…

To co musimy zapamiętać jest czystą arytmetyką : 300 / 200/ 100 + jajko

Zapamiętacie?…300 g mąki/ mieszam orkiszową, jaglaną/ bez glutenu/ , kasztanową, graham, razową/,

                           200 g to masło, tak wyjątkowo i tylko do ciasta używam masła BEZ LAKTOZY,

                           100 g to cukier z kory brzozy Xylitol,

                           1 jajko, czasem jajko plus żółtko,

Teraz:

jajko/a miksuję na wolnych obrotach miksera z Xylitolem, potem dodaję posiekane masło, a następnie dosypuję mąkę, pozwalam mieszadłu zamieszać całość jeszcze parę razy i wyłączam robota.

Od teraz ugniatam całość RĘCZNIE, czyli dłonią. Tworzę z ciasta kulę, rozgniatam ją na placek i w tej formie  owijam go przeźroczystą folią spożywczą i chowam do lodówki na godzinę. Można też zamrażać!

Nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciasto rozwałkowuję zamknięte w foli ale poluzowanej na brzegach. W ten sposób nie brudzę kuchennego blatu. Formę do pieczenia wykładam papierem lub smaruję masłem i posypuję mąką razową i układam okrągły płat ciasta. Jeżeli nam się łamie, pokrójmy go na ćwiartki i złóżmy je w całość na płaskiej okrągłej formie do pieczenia. Teraz dziabię ciasto widelcem, żeby nie pękło w wysokiej temperaturze i wkładam do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 10 minut.

Tak upieczony kruchy spód jest gotowy na wypełnienie go owocami, dżemem lub bez-mlecznym budyniem.

Jeżeli zamiast cukru Xylitol dodamy odrobinę soli lub innych przypraw otrzymamy po upieczeniu gotowy spód  do upieczonych, duszonych lub smażonych warzyw, na przykład duszonych porów z czosnkiem i chilli lub pieczarek z cebulką czy grzybów leśnych.

Na zdjęciu widzicie płat ciasta kruchego posmarowany żurawiną ucieraną z Xylitolem, kaszkę Amarantus jako zagęstnik i owoce sezonowe typu: truskawki, maliny, borówki amerykańskie.

Przed ponownym zapieczeniem całości, teraz z owocami, starłam na wierzch zamrożoną wcześniej kuleczkę ciasta.

Moja babcia siekała wszystkie składniki nożem, robiąc wcześniej górkę z mąki z dziurką w środku. Wlewała do niej jajko, posiekane masło i cukier…Zagniatała wszystko krótko…itd. Można więc kruche wykonać w totalnej ciszy bez używania hałaśliwych robotów:)

Wiem, że patrząc na tę fotkę powyżej macie straszną ochotę na kawałek…

SMACZNEGO! DZIŚ LAKIERKI NA NIEDZIELĘ:)…ale zostańmy przy jednej porcji:)

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress