replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
ODŻYWIANIE GENÓW czyli NUTRIGENOMIKA

ODŻYWIANIE GENÓW czyli NUTRIGENOMIKA

Człowiek współczesny ponosi odczuwalne, wręcz bolesne konsekwencje nieodpowiedniego odżywiania się.

Raz, z racji swojej ignorancji i niewiedzy na temat zawartości odżywczej produktów.

Dwa, z powodu nie radzenia sobie z uczuciem krótkotrwałego głodu i bezrefleksyjnego spożywania łatwo dostępnej żywności przetworzonej.

Trzy, z przyczyny zupełnie niezależnej od niego, niewiedzy na temat swojego genomu.

Genom, spiralnie rozciągnięte barwne ”rusztowanie”, jest zbiorem wszystkich genów, mieszczących się w 23 parach chromosomów, w których zapisana jest informacja na temat naszych wyjątkowych cech fizycznych i psychicznych, a także osobniczej skłonności do pewnych chorób. Na przestrzeni całego życia pod wpływem wielu czynników geny ulegają niebezpiecznym uszkodzeniom, które to uszkodzenia uaktywniają zapisane w genach choroby. Zawsze słyszeliśmy, że nie mamy wpływu na choroby genetyczne…ale czy tak jest w każdym przypadku?

Metadieta jest w pewnym sensie prymitywnym głosem jednej z nowo rozwijających się dziedzin nauki zwanej NUTRIGENOMIKĄ, która daje nadzieję, że taki wpływ możemy mieć!

Nutrigenomika mówi o nieprawdopodobnych możliwościach jakie dają nam poszczególne składniki produktów spożywczych w zapobieganiu i leczeniu chorób dziedzicznych. Być może już wkrótce, w tak zwanej medycynie sprofilowanej będziemy mieli możliwość szczegółowego zbadania swojego genomu i dobrania wraz z lekarzem odpowiedniej diety, jedynej słusznej dla nas! Nutrigenomicy, podobnie jak prof. Collin T.Campbell, który pisze o tym w książce pt.”Nowoczesne zasady odżywiania”, udowadniają w badaniach, że to właśnie pożywienie zmienia reaktywność genów, bo zawiera dla nich docelowe cząsteczki bioaktywnych składników.

Przykładem takiego pożywienia jest chociażby burak, a konkretnie zawarta w nim bioaktywna cząsteczka betaina, nie dopuszczająca do przebudzenia się choroby nowotworowej lub wspierająca walkę z chorobą. Ale jest ich więcej i nutrigenomika poszukuje i bada następne :

– METIONINA zawarta w avocado, porzeczkach, grzybach i orzechach,

– CHOLINA zawarta w kalafiorze, jajach, orzechach ziemnych,( inf. w mięsie),

– KWAS FOLIOWY zawarty w zbożach, zielono-liściastych, truskawkach, Spirulinie(inf. w wątrobie),

– WITAMINA B 12 zawarta w sardynkach, Spirulinie, (inf.w wątrobie, nerkach),

– EGCG (organiczny związek z grupy flawonoidów i polifenoli) zawarty w zielonej herbacie,

– CYNK zawarty w owocach morza /najwięcej w ostrygach, małżach/, zielono-liściastych warzywach.

Póki co, nie jesteśmy w stanie „prześwietlić” swojego osobistego genomu. Są jednak dwa badania, od których jak sądzę, można by zacząć stawianie sobie początkowej diagnozy i przynajmniej wyeliminować z diety pewne substancje. Dlaczego? Ponieważ nietolerancje pokarmowe zapoczątkowują wiele procesów zapalnych, pogarszają komfort życia oraz doprowadzają do uszkodzeń genów. Organizm traci też zbyt dużo energii na walkę z „obcym”, zamiast koncentrować swe siły na utrzymaniu życia komórki lub na ważnych procesach naprawczych.

Badania genetyczne na NIETOLERANCJĘ LAKTOZY oraz NIETOLERANCJĘ GLUTENU zmieniły moje życie. Choć kosztowne, bo za każde zapłacić musimy ok.250 PLZ,  to ich wynik może pomóc skorygować dietę, a później, na przestrzeni lat, zaoszczędzić sporą kwotę pieniędzy nerwów i bieganiny po lekarzach.

Powyższe badania genetyczne ( można zamówić w internecie u producenta tutaj ) wykonujemy w domu zakupując wcześniej zestaw w aptece (wiem już, że nie w każdej aptece jest dostępny), a pobrany materiał  (ślina) wysyłamy na adres placówki, podany na przygotowanej kopercie. Po około 2 tygodniach wynik badań przysyłany jest pod wskazany adres.

Dlaczego badanie genetyczne a nie tradycyjne? Ponieważ rozsiane po całym kraju tradycyjne laboratoria mają często sprzęt o zbyt małej czułości i pokazują czasami wynik niezgodny z prawdą…Tak było w moim przypadku. Badanie genetyczne daje 100 procentową pewność!

Szalone tempo rozwoju genetyki idzie w parze z coraz lepszą diagnostyką. Wiedząc o tym, jaki wpływ ma dieta na kondycję naszych genów, możemy całkiem świadomie dobierać jej zdrowe komponenty, eliminować te, które powoli nas zabijają i w połączeniu z aktywnością sportową, wydajnym snem, umiejętnością relaksacji, niemal sterować kondycją organizmu.

Takie są realia potwierdzone nauką 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress