replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
MUSZTARDA JABŁKOWA

MUSZTARDA JABŁKOWA

SONY DSC

Nasze polskie jabłka!

Jak dobrze, że tym razem nie dotarły za wschodnią granicę! Przecież to jest jakaś mega smaczna odmiana, której by nas pozbawiono 😉 A tak, proszę bardzo, na wejściu każdej szanującej się korporacji mamy dziś wystawioną misę z jabłkami. Zaś w restauracjach, na pierwszym miejscu zamiast wina poleca się obecnie lekko buzujący krew jabłczany napój, zwany cydrem 🙂 A my zgodnym chórem śpiewamy: „Jedno jabłko dziennie trzyma… lekarza z dala ode mnie”…Wszystko co najważniejsze o ich wpływie na nasze zdrowie, tutaj.

Kaszuby górą! Znalazłam tam sympatyczną panią, która posiada w sadzie kilka tylko jabłoni i te drzewka (fot.powyżej) rodzą najpyszniejsze owoce pod słońcem! Co roku zamykać je będę w szkle, na różne zimowe pokusy… Będą to jabłkowe przeciery na szarlotkę, jabłkowa musztarda, czatnej z cebulą i rodzynkami i być może jabłkowe wino…Tak! tylko na to ostatnie muszę znaleźć specjalnie do tego skonstruowaną drewnianą beczkę…Jestem na tropie 😉

Jabłka konserwują się fantastycznie, gdyż zawierają swoje własne pektyny. Nie trzeba zatem dodawać do przetworów cukru ani żelatyny. W przepisie poniżej słodycz pochodzi jedynie z owocu, choć jest mocno potraktowana przez imbir z czosnkiem 😉

1. MUSZTARDA JABŁKOWA

Potrzebujemy tylko:

SONY DSCSONY DSC

2,5 kg polskich jabłek

3,4 ząbki rozgniecionego czosnku lub wg uznania

2 Łyżki startego korzenia imbiru lub wg uznania

1/2 łyżeczki kurkumy

plus ewentualnie 1 Łyżka octu jabłkowego.

Jabłuszka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy, smażymy z kroplą wody na dnie, dodajemy starty imbir, czosnek i kurkumę.

Smażymy pół godziny, co jakiś czas mieszając masę drewnianą łyżką i miksujemy na gładko w blenderze.

Wlewamy gorącą musztardę jabłkową do wyparzonych słoików, najlepiej typu twist, zakręcamy i albo stawiamy na całą noc do góry dnem albo gotujemy zakręcone słoiki 20 minut w wodzie, (woda do połowy wysokości słoików) ustawiając je na szmatce.

Wystudzamy kilka godzin w garnku zakrytym przykrywką.

Ja tę bezglutenową Musztardę Jabłkową podaję do wszystkiego, nawet do porannej kaszy. Ależ ta musztarda rozgrzewa, a jak wzmacnia tkanki, a jak czyści krew…Zawarty w niej imbir przyspiesza przemianę materii i na spółkę z dużą ilością jabłkowego błonnika, o d c h u d z a… 🙂

SONY DSC

SMACZNEGO 🙂

* wkrótce

JABŁKOWY CZATNEJ Z CEBULĄ I RODZYNKAMI

oraz

KORZENNA ŚLIWKOWA „MNIAM” MARMOLADA…

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress