replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
LEKKA ZUPA NA KOLACJĘ

LEKKA ZUPA NA KOLACJĘ

  • / Możliwość komentowania LEKKA ZUPA NA KOLACJĘ została wyłączona

Przedstawiam na blogu potrawy, które jadam z rodziną. Zanim wrzucę na bloga przepis, oczywiście pytam w domu wszystkich o zdanie. Bywa, że kręcą nosami…no cóż, każdy ma słabszy dzień…Nie jestem mistrzem patelni. Tu na blogu znajdziecie jedynie moje propozycje i sposób gotowania, który praktykuję od lat i uważam za zdrowy. Od lat przechowuję w głowie obserwacje spisane kiedyś w podróżach, są tam też przepisy na azjatyckie zupy, których moje własne kompilacje wciąż powstają jakoś mimowolnie…

Podstawą zup azjatyckich jest na ogół wywar mięsny lub rybi, gotowany z przyprawami czasem nawet kilka godzin, z czosnkiem, korzeniem imbiru i płatkami chilli. Pocięte w paseczki warzywa wrzucane są do wrzątku tylko na ostatnie 30 sekund, w dalszej kolejności układa się na talerzu delikatne glony Nori, kosteczki tofu i zalewa je gorącym wywarem, zaś ostateczny smak uzyskuje się po dolaniu łyżeczki sosu sojowego, Tamarii lub Shoyu. Nie niszczmy gotowaniem witaminy B 12 zawartej w sosach robionych na bazie sfermentowanej soi. Dodajemy je dopiero przed jedzeniem. Jak również nie gotujemy delikatnych alg morskich, takich jak Nori. Jedynie Kombu, glon o strukturze grubszej i gumiastej, od początku do końca bierze udział w procesie gotowania.

Przygotujmy sobie dziś na kolację coś bardzo lekkiego i rozgrzewającego. Przyprawy rozgrzewające szybko hamują łaknienie, a przecież wieczorem na tym właśnie zależy nam najbardziej 😉

Jeśli zupa ma być wegetariańska, warzywny wywar gotujemy krótko, 2-5 minut.

Potrzebujemy:

1 płatek wodorostu Kombu / egzotyczne dodatki do potraw znajdziecie w „Kuchnie Świata” /, a mieszkańcom Trójmiasta polecam* najlepiej zaopatrzony sklep w Trójmieście w Gdyni,

2 paski glonu Nori,

* ćwiartki kilku brukselek  /niekoniecznie/,

1 pęczek szczypioru,

2 łyżki poszatkowanej kapusty czerwonej / niekoniecznie/,

1 Łyżka kiełków soi,

1 marchew pocięta ukośnie,

2 Łyżki tofu w kostkach,

1 łyżeczka sosu Shoyju,

1 łyżeczka utartego imbiru, szczypta chilli, ząbek czosnku.

Gotujemy na wodzie pasek Kombu, brukselki, cebule szczypioru, poszatkowaną czerwoną kapustę, łyżeczkę utartego imbiru. Po 5 minutach wyjmujemy napuchnięty od wody pasek Kombu. Niektórzy go jedzą…

Na pustym talerzu kładziemy pocięte nożyczkami cienkie paski Nori i ukośnie plastry marchwi, poszarpane palcami liście sałaty Endywii, tofu w kosteczkach i zielone części szczypioru. Teraz polewamy wszystko wywarem ze sparzonymi warzywami. Doprawiamy całość sosem sojowym lub Shoyu (bardzo ciemny kolor wywaru nie jest efektem przedawkowania sosu Shoyu, a kolorem bordo jaki wydostał się z czerwonej kapusty 😉

Dodajemy na talerzu ulubione kiełki.

SMACZNEGO!

Po lekkiej kolacji możemy liczyć na dobry sen i lekkie przebudzenie 😉

*IMG-20130930-00151IMG-20130930-00152

Sklep w Gdyni na Władysława IV 51, z żywnością ekologiczną, produktami bezglutenowymi, bez-laktozowymi, bez cukru, zaskoczył mnie bogatszym asortymentem niż gdziekolwiek indziej. Hitem jest tam regał z produktami „Budwigowymi”, np. kokosowo-lnianym smarowidłem na chleb, czy pastą Garam Masala na bazie klarowanego masła „gi”. Nowości jest tam wiele. Kompetentna i miła obsługa otwarta jest na nowinki płynące od klienta. Cierpliwie słucha, notuje i obiecuje zaspokoić potrzeby najwybredniejszych, inaczej, najbardziej potrzebujących 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress