replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
KREM CURRY Z DORSZA Z KAWIOREM

KREM CURRY Z DORSZA Z KAWIOREM

Bałtycki dorsz, który według medycznych tabel zawiera nie wiele mniej kwasów tłuszczowych Omega – 3 niż łosoś czy śledź, co jakiś czas gości na moim stole.

Na ogół filety podduszam układając je na warzywach podlanych szklanką wody. Ale, ale, od początku… Najpierw smażę krótko talarki cebuli na oliwie, następnie dodaję pocięte w plastry jarzyny. Całość podlewam bulionem warzywnym BIO lub tylko wrzątkiem, zmniejszam moc kuchenki na 1/3 siły i zamykam garnek pokrywką. Czekam, aż najtwardsza marchew stanie się półtwarda, czyli około 5 minut. Obywam się w ten sposób bez specjalnych szybkowarów i parowników.

Od rana chodził za mną smak zupy rybnej i wybór padł na dorsza. Łagodną w smaku zupę, wzmocniłam aromatyczną łagodną potrawą curry, oraz świeżo startą skórką pomarańczową, sokiem z tychże owoców oraz posiekaną kolendrą, która po zimowej przerwie właśnie pojawiła się w sklepach! Wykwintności dodał na koniec czarny kawior, zarówno wizualnie jak i smakowo. Oczywiście dodany opcjonalnie 😉

Na 1 litr wody / zupa dla 4 osób/ potrzebujemy:

80 dag dorsza, ja kupiłam polędwicę, jest bardziej mięsista,

6 dużych marchwi,

1 ziemniak,

2 szklanki świeżego soku z pomarańczy,

1 duża cebula,

1 Łyżka przyprawy curry, łagodnej,

1 Łyżka świeżego imbiru,

sól i pieprz biały do smaku, świeżo starty,

oliwa do podsmażenia cebuli.

Cebulę pociętą w piórka podsmażamy na oliwie i oprószamy przyprawą curry, układamy na niej kawałki dorsza i rumienimy z obu stron. Podlewamy wrzątkiem /ok.1 litr/, wrzucamy marchew, ziemniaka, skórkę pomarańczową i imbir i gotujemy około 10 minut.

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC SONY DSC

Teraz należy całość zmiksować w blenderze, dolać świeży sok z pomarańczy i dosmaczyć całość przyprawami. Podając krem ozdabiamy go świeżą kolendrą oraz odrobiną czarnego kawioru /opcjonalnie/.

SONY DSC

SMACZNEGO!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress