replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
CZAS NA BAKŁAŻANA

CZAS NA BAKŁAŻANA

Stragany warzywno-owocowe uginają się od cudowności! Właśnie teraz we wrześniu plony polskich sadów i ziemi, najwartościowsze w składniki odżywcze i smak, rozsiadły się na nich fetą kolorów.

Smak na bakłażana chodzi za mną wraz z rozpoczęciem się kalendarzowej jesieni… Myślę, że tak jak zmieniam wtedy garderobę na ciemniejszą, mam również potrzebę powrotu do jesiennych barw na talerzu. Bakłażan przyciąga przecież uwagę wszystkich, połyskliwym fioletem, erotyczną obłością i finalnie nieskomplikowaną obróbką kulinarną.

Ze świeżutkich bakłażanów zrobiłam dziś pastę. Krojąc je nożem na plastry patrzyłam jak ich lśniąca, naciągnięta słonecznym „liftingiem” skórka, pękała niemal z trzaskiem pod nieskazitelnie czystym ostrzem…Ciekawe, że we wnętrzu agresywnej czerni fioletu kryje się tak delikatne w strukturze gąbczaste wnętrze…

Pasta z bakłażana występuje też pod nazwą „kawior z bakłażana” i spotkać ją można w wielu krajach na obrzeżach Morza Śródziemnego.

Potrzebujemy tylko:

2-3 małe bakłażany pokrojone w plastry ze skórą,

SONY DSC

sól do przesypania plastrów,

100-200 ml majonezu domowego( z samych żółtek lub całych jajek),

Przyprawy: ewentualnie świeży czarny pieprz.

Plastry bakłażana przesypujemy solą i zostawiamy na pół godziny. Zapomniałam: wilgotne wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha..

Następnie grillujemy je na lekko naoliwionej patelni. Teraz następuje najprostsze: miksujemy plastry bakłażana( przed wrzuceniem do blendera można pociąć na mniejsze części) z majonezem i doprawiamy pieprzem.

Posiłek wzbogaciłam podpiekanymi „frytkami” z tofu, układając je bez panierki na bardzo gorącym tłuszczu na patelni, posypanej łyżeczką złocistej kurkumy. Smak tofu można „zaostrzyć” smażąc tofu z płatkami suszonej ostrej papryki.

I tak zaczynają się zmiany letniego jadłospisu na jesienno-zimowy. Wymusza to spadek temperatury i coraz niżej położone słońce. Wracamy do dań ciepłych, gorących, aromatycznych w zioła suszone i przyprawy indyjskie, szczególnie te rozgrzewające 🙂

Smacznego!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress