replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
KASZANKA WEGAŃSKA Z CZARNEJ SOCZEWICY I RYŻU

KASZANKA WEGAŃSKA Z CZARNEJ SOCZEWICY I RYŻU

Zdarza mi się ugotować za dużo kaszy, ryżu czy soczewicy i tak właśnie było wczoraj…Sypnęłam do garnka na oko ciutkę więcej niż zwykle, więc dziś na talerzu była „powtórka z rozrywki”, aczkolwiek nie do końca…

Bo niby ten sam ryż co wczoraj, niby ta sama soczewica…Ale jednak inaczej doprawione, nie w całości, a zmiksowane na pół gładko z oliwą i czosnkiem, na wzór humusu, w towarzystwie innych przypraw i jarzyn. Wyszedł świetny dip do kanapkowego pudełka, smarowidło na zdrowe chleby, słowem jedzonko uniwersalne!

Potrzebujemy:

– 1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy,

– 1/2 szklanki ugotowanego czarnego ryżu,

– 1 ząbek czosnku,

– 1 Łyżka sezamowej pasty tahini /fot. pasta ciemniejsza/

– 1 Łyżka orzechowego masła / ja dałam z orzechów ceshew/nerkowce/ pasta jaśniejsza/

– 1/2 szklanki oliwy z oliwek,

– sok z 1 cytryny,

sól Kala Namak, czarny pieprz.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, miksujemy około 30 sekund i doprawiamy pastę solą i pieprzem. Dolaniem oliwy lub cytrynowego soku zmieniamy gęstość pasty wedle uznania.

SMACZNEGO!

*W mojej metadietowej kuchni staram się wykorzystywać cały dostępny błonnik, tak więc jeśli tylko mogę zjadam wytłoczyny z wyciskanych soków warzywnych. Błonnik w takiej najczystszej postaci wymusza przeżuwanie pokarmu, obniża Indeks Glikemiczny całego dania, pozwala na utrzymanie optymalnego poziomu cukru i przyspiesza przemieszczanie się masy w jelitach, zagarniając po drodze wszystkie „zapomniane” resztki, z dni poprzednich 😉

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress