replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
JOGURT Z JAGLANEGO MLEKA…

JOGURT Z JAGLANEGO MLEKA…

Kto by pomyślał! Jogurt z kaszy jaglanej, a właściwie z jaglanego mleka…Nie jestem jedyna, która pokusiła się, by poeksperymentować z jaglanką inaczej…”W sieci aż huczy od takich pomysłów ;-)Trzeba przyznać, że kuchnia wegańska, a szczególnie potrawy przygotowywane bez glutenu i bez laktozy wymagają nie lada kreatywności, no i pokory…;-)

Weźmy taki roślinny jogurt…już sama nazwa roślinny brzmi dziwnie, gdyż przyzwyczajeni jesteśmy, że ten spożywczy produkt, pełen dobroczynnych bakterii jelitowych, wyrabiany jest jedynie z krowiego/koziego mleka. Prawda jest taka, że przy zachowaniu odpowiednich temperaturowych warunków i dodając probiotyczne bakterie z saszetki, jogurt można zrobić niemalże z wody 😉

Namawiam, aby mając pod ręką dzisiejszy przepis eksperymentować przygotowując jogurty z mleka sojowego, ryżowego, kokosowego, orzechowego, migdałowego, z mleka wykonanego z komosy ryżowej (quinoa) lub innej kaszy…czy o czymś jeszcze zapomniałam?… 😉 Po prostu jeżeli zostanie Wam trochę kaszy z obiadu, to mając w domu bakterie probiotyczne, blender i owoce można wykonać smaczny domowy jogurt.

Przepis na 0,5 litra jogurtu z mleka jaglanego. Potrzebujemy:

– 1 szklanka rozgotowanej kaszy jaglanej z łyżeczką kardamonu (lubię ten posmak),

– 1 kapsułka „Jelitowej Flory Bakteryjnej” , ja użyłam firmy SOLGAR (najlepszej dla wegan), lub innych probiotyków, lub 1 saszetka „jogurtu w proszku”,

– 2 szklanki przegotowanej wody,

– szczypta brązowego cukru.

Piekarnik nagrzewamy do 40 stopni.

Ugotowaną kaszę blendujemy z wodą (pozostałą po gotowaniu oraz tą przegotowaną osobno; razem ok. 2 szklanek) na gładziutkie „mleko”. Podgrzewamy teraz jaglane mleko, ale nie przegotowujemy, następnie studzimy ponownie do około 40 stopni i dodajemy bakterie z otwartej kapsułki ( nie wolno przegrzać bakterii, stąd te 40 stopni i ani stopnia więcej :-). Mieszamy całość drewnianą lub plastykową łyżką (bakterie nie lubią metalu) i wlewamy do słoiczków lub kamionek. Wstawiamy je na 6-7 godzin do lekko nagrzanego piekarnika. Ważne, aby nie potrząsać naczynkami, w trakcie procesu kwaśnienia. Po upływie tego czasu wyjmujemy słoiczki, studzimy i wstawiamy do lodówki na kolejne 6-12 godzin pełnego dojrzewania.

SONY DSCSONY DSC

Oczywiście taki jogurt można wykonać w jogurtownicy elektrycznej. Jeżeli macie na taką miejsce w szafce, to można ją zakupić na przykład tutaj. Ale nawet wykonując jogurt w jogurtownicy i tak trzeba będzie go potem schładzać w lodówce przez 6-12 godzin. Tylko wtedy będzie on gęsty, z pełnowartościową florą bakteryjną dla naszych jelit.

Za każdym razem zostawmy sobie parę łyżek takiego domowego jogurtu, użyjemy go do ponownego zakwaszenia jakiegoś roślinnego mleka 😉

A potem wystarczy tylko wlać taki jogurt do koktajlówki…wsypać truskawki lub inne owoce drobne i letni koktajl gotowy!

SMACZNEGO!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress