replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
JAJECZNICA BEZ JAJ

JAJECZNICA BEZ JAJ

Zanim władzę w kuchni na dobre przejmie „halloweenowa” dynia, pobawmy się trochę żółcią kurkumy, która podobnie jak szafran, barwi potrawy na żółto i dodaje daniu szorstkiego, aczkolwiek ciekawego posmaku rdzy…

Omlet bez jajek to prawdziwa rewelacja! Odpada nam tu uczulenie na białko jaja, żółtko jaja, gluten (niektórzy dodają mąkę ), nie ma też laktozy mlecznej i kleistej kazeiny 😉

Jest za to tofu, mleko sojowe, kokosowe i dostępne warzywa.

Potrzebujemy:

– 1 kostka 200 g naturalnego tofu,

– 1/2 szklanki mleka sojowego,

– 1/4 szklanki mleka kokosowego,

– 1/2 łyżeczki kurkumy,

– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,

– 1 łyżka mąki jaglanej lub gryczanej, ew. ryżowej,

– 1 pęczek szczypioru,

– 1 cebulka drobno posiekana,

– 2 liście jarmużu przelane wrzątkiem lub liści szpinaku,

– 1 marchew pocięta na cieniutkie plasterki lub mały ziemniak,

– olej do smażenia (np. z pestek winogron).

Smażymy na oleju plastry marchwi i cebulę. W miedzy czasie oddzielamy od głównej gałązki zmiękczone wrzątkiem liście jarmużu.

SONY DSC

( jeżeli przeszkadza nam zbytnia mięsistość listków jarmużu, możemy przetrzymać je we wrzątku 2 minuty).

W blenderze miksujemy do konsystencji śmietany tofu z mlekiem, mąką, kurkumą i kminem. Wylewamy „koktajl” na rozgrzaną marchew i cebulę. Wrzucamy rozdrobniony jarmuż i na przykład cząstki pomidorów.

Nie mieszamy. Całość ścina się około 2 minuty. Można dorzucić teraz dodatkowe kosteczki tofu i przykryć patelnię pokrywką na kolejne 2 minuty 

Danie przyprawiamy na talerzu solą i pieprzem. Przystrajamy surową natką, liśćmi kolendry lub świeżymi ziołami. O rety, jakie to pyszne…

Smacznego 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress