replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
JAGODOWY CHŁODNIK Z PIECZONYMI PLACUSZKAMI

JAGODOWY CHŁODNIK Z PIECZONYMI PLACUSZKAMI

  • / Możliwość komentowania JAGODOWY CHŁODNIK Z PIECZONYMI PLACUSZKAMI została wyłączona

Na rynku pojawiły się jagody! Znów zęby i języki będą czarne 🙂  Ale jagody warto jeść i koniecznie skupować większą ich ilość oraz zamrażać na zimę! Ich czarny kolor,  połyskujący głębokim kobaltowym odcieniem oznacza zawartość antocyjanów i polifenoli, tych najważniejszych substancji w profilaktyce nowotworowej.

* Chłodnik jagodowy bezlaktozowy jest zupą owocową i koktajlem jednocześnie. Wykonuje się go szybciutko, a potem, wedle życzenia można go schładzać przez godzinę w lodówce, albo wypić od razu 😉 Oczywiście najlepiej tylko wtedy, kiedy mamy upalny dzień, czy ochotę na chłodne posiłki. Potrzebujemy:

– 1 szklankę umytych jagód,

– 1 opakowanie kremowego tofu, firmy Clearspring,

– 1 puszkę samej śmietanki mleka kokosowego, odsączonej z płynnej części,

– 1 Łyżkę cukru Xylitol lub innego naturalnego słodzika.

SONY DSCSONY DSC

Wrzucam składniki do miksera, dodaję świeże nasionka wanilii i miksuję 30 sekund. Mamy jagodowy chłodnik!

Do takiej letniej zupki fajnie jest coś pochrupać, robi się wtedy pełny posiłek, a my lekko nasyceni, a nie obciążeni, możemy po nim wrócić do koncepcyjnej pracy. Placuszki, które jadam do zup owocowych, dziś zrobiłam z rzadko u nas spotykanej bezglutenowej mąki teff.

Teff, miłka abisyńska (zwana u nas mąką abisyńską) jest najbardziej popularną mąką na północnym wschodzie Afryki, a jej brązowe niepozorne ziarenka, wyglądem przypominające czerwoną odmianę komosy ryżowej, uprawiane są głównie w Etiopii, od ponad 2 tysięcy lat. Niektórzy mówią, że to dzięki mące teff etiopscy maratończycy są najwytrzymalsi na świecie. Dlaczego nie, jeżeli się przestudiuje bogatą zawartość ziaren i ich wytrzymałość na pleśnie i  transport, można przypuszczać, że posiłki przyrządzane na mące tefft mogą wspomagać sukcesy etiopskich biegaczy.

A oto co zawiera teff: cenne aminokwasy: lizyna, metionina, cysteina, dalej wapń, żelazo, błonnik, kwas foliowy i antyoksydanty. Czy trzeba nam czegoś więcej? 😉

Podobno najlepsze z miłki abisyńskiej są drożdżowe naleśniki injera”ja jednak nie używam drożdży, więc na próbę wykonałam z teffu placki, w dodatku pieczone na suchej, mocno rozgrzanej teflonowej patelni.

* Placki z teffu, potrzebujemy:

– 1 szklankę mąki teff (jeszcze taniej)

– 1 Łyżkę mąki ryżowej,

– 1 Łyżka mąki ziemniaczanej,

– 1 Łyżkę oleju z pestek w winogron ( można dać 1 Łyżkę masła),

– 1 łyżeczkę sody oraz 

– 1 szklankę mocno gorącej wody plus porządną szczyptę soli 😉

Składniki mieszam w misce, lekko zagniatam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce, po czym ponownie zagniatam w postać kuli, roluję z ciasta wałek, tnę nożem na grube 2 centymetrowe krążki i każdy rozgniatam dłonią  na desce, na płaski placuszek.

SONY DSC

Piekę na mocno rozgrzanej suchej teflonowej patelni, aż pojawią się z obu stron brązowe plamki.

SONY DSC

SMACZNEGO 🙂

* a tutaj kupicie makaron z miłki abisyńskiej, który może być sycącym dodatkiem nie tylko do zup owocowych!

* dla odmiany dzisiaj zrobiłam deserowy krem z dojrzałego mango, używając dokładnie tych samych składników, co w chłodniku z jagód. Smak sensacyjny, nie zapomnijcie o ziarenkach wanilii  🙂

SONY DSC

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress