Hummus na skrzydłach cykorii | Metadieta
replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
Hummus na skrzydłach cykorii

Hummus na skrzydłach cykorii

Jeszcze cieplutki, polany gęstą, zieloną oliwą, w połączeniu z razowym plackiem z mąki gryczanej bywa najwspanialszym śniadaniowym arabsko-żydowskim zamiennikiem dla moich polskich kasz. Jedwabista konsystencja hummusu nie wiedzieć czemu, nie została zaliczona przez światowych znawców tematu, do naturalnych afrodyzjaków 😉

Hummus zyskał sobie samych sympatyków na świecie, a nawet, fanatyków 😉

Są miejsca, jak na przykład w Krakowie, gdzie w pomieszczeniach o gabarytach dziupli dzięcioła, robi się na sprzedaż tylko hummus. I ten krakowski jest jednym z lepszych jakie jadłam!

Kremisty hummus wykonuje się bardzo szybko. Potrzebujemy:

1 słoik ugotowanej cieciorki /ciecierzycy, może być z puszki,

1 szklanka oliwy z oliwek,

1/2 szklanki pasty Tahini /z ziaren sezamu/,

1 cytryna-sok,

1 ząbek czosnku /nie musi być/,

Sól, pieprz, ew. oliwki do przybrania

Do blendera wlewamy najpierw cieciorkę z wywarem (można kupić na wagę i gotować samemu jak groch), oliwę, sok z cytryny, czosnek i pastę Tahini. Miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji 🙂

Jest wiele wariantów Hummusu, na przykład miksowany z upieczonym bakłażanem o nazwie Baba Ganush, z suszonymi pomidorami, czy pęczkiem pietruszki. Można popuścić tu wodze fantazji i stworzyć coś swojego…

Hummus może stać w lodówce 3 dni. Z doświadczenia wiem, że znika natychmiast! 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress