replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
BOROWIKOWO-TRUFLOWY KREM

BOROWIKOWO-TRUFLOWY KREM

Suszenie grzybów…jak ja to lubię…Ustawiam w piekarniku opcję na 60 stopni z „wiatraczkiem” i układam na metalowych blachach pocięte nóżki i łebki borowików, podgrzybków i kozaków. Cały dom pachnie wtedy jesienną nostalgią…Specyficzny aromat snuje się po ścianach całymi godzinami przyjemnie drażniąc okolice moich nozdrzy…

Wiem, że są do kupienia specjalne suszarki, ja jednak w tym temacie jestem niereformowalna. Pamiętam jeszcze z dzieciństwa sznury grzybowych korali wiszące nad kuchenką gazową! To były klimaty! Czasem w towarzystwie grzybów nanizanych na krawiecką nić suszył się tuż obok nich jakiś ciuch!

SONY DSC

Krem grzybowy jest szybkim i wybornym dodatkiem do kanapek. Przygotowujemy go błyskawicznie.

Potrzebujemy:

– 1/2 kg świeżych grzybów lub 30 dag suszonych,

– szklankę orzechów piniowych odmoczonych 2 godziny,

– 2 Łyżki sosu sojowego zamiast soli,

– oliwa truflowa/ważne!/,

– świeży pieprz czarny,

– gałązka tymianku do ozdoby.

Grzyby surowe lub suszone gotujemy pół godziny i zachowujemy z nich wodę.

Wystudzone wlewamy do blendera i dodajemy orzechy piniowe/ bez wody!/, sos sojowy, starty pieprz.

Podając krem polewamy masę grzybową odrobiną oliwy truflowej. Te dwa smaki, borowików i trufli przenikają się w cudowny sposób, a unoszący się nad talerzem aromat trufli, przywodzi na myśl same dobre wspomnienia…Krem jest wykwintnym dodatkiem do razowca na zakwasie oraz lampki dobrego czerwonego wina. Taka maleńka metadietowa kolacja 😉

SONY DSC

Smacznego !

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress