GRAJMY W ZIELONE/CZERWONE/POMARAŃCZOWE/FIOLETOWE | Metadieta
replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
GRAJMY W ZIELONE/CZERWONE/POMARAŃCZOWE/FIOLETOWE

GRAJMY W ZIELONE/CZERWONE/POMARAŃCZOWE/FIOLETOWE

Trzy ośrodki w Gołubiu na Kaszubach, w których wykłada i prowadzi swoją uzdrawiającą dietę dr Dąbrowska, są uzdrowiskowym kompleksem, w którym kuracjusze przechodzą sześciotygodniowy reżim warzywno-owocowej pół-głodówki. Uczą się również, czym dla organizmu jest pożywienie i jaką rolę spełnia w zatrzymaniu, a nawet cofaniu symptomów wielu cywilizacyjnych chorób.

Porządek, kolejność dań w posiłku wygląda tak:

– w pierwszej kolejności wypija się świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe,

– po czym przeżuwa się ząbek świeżego czosnku,

– następnie zjada się kiszonki pełne bakterii kwasu mlekowego,

– dalej dwie różne surówki bez sosu vinegre,

– a na końcu, duszone warzywa z ziołami.

Dalej, no właśnie, potem nie ma już żadnego „dalej”, ponieważ dieta dr Dąbrowskiej na sześć tygodni wyklucza cukier pod jakąkolwiek postacią. A więc z deseru „nici”…Wszystko staje się jasne, jest to dieta oczyszczająca, tzw.pół-post, który dla zdrowia powinniśmy przechodzić raz w roku.

W czasie mojego pobytu w Gołubiu największą sensacją były dla mnie świeżo wyciskane soki, których konsystencja nektaru i wyjątkowy smak, bez względu na zawartość i dziwne połączenia, typu jabłko plus szpinak, przekonały mnie do zakupu zupełnie nowej maszyny.

Jeszcze do niedawna byłam dumna z mojej dużej sokowirówki polskiej firmy Zelmer, która w odróżnieniu od innych, pochłaniała w tunelu całe jabłka. Ile to czasu zaoszczędziłam nie rozdrabniając warzyw i owoców przed wrzuceniem ich do „gardła” maszyny…Okazuje się jednak, że często „fast” czyli szybko, jest dla naszego organizmu niekorzystne! Bowiem sokowirówka, pomijając hałas jaki powoduje przy pracy szybkoobrotowej tarczy (10.000 obrotów na minutę), wytwarza również wir powietrzny powodujący utlenianie się wartościowych związków i pozostawia warstwę niesmacznej piany. Odrzucany jest też nadal wilgotny i pełen wartości miąższ! Inaczej jest z wyciskarką! Sok jaki powstaje na skutek wolnoobrotowej pracy „imadła” jest właściwie nektarem, który o ile pity jest na czczo, już po 15 minutach przyswajany jest przez komórki w 70%!

Tak przygotowywane soki, choć zajmują ciut więcej czasu ( sama praca silnika ok.3-4 minut ), zawierają najwięcej:

-witamin, które chronią i wzmacniają nasze komórki,

-minerałów, które budują nowe, zdrowe komórki,

-enzymy, które przyspieszają regeneracje komórek,

-błonnik (odrzucany w pracy sokowirówki), który ułatwia trawienie.

Pijmy soki wyciskane i warzywno-owocowe Smoothie, bo świat warzyw i owoców zawiera około 4 tysięcy substancji pochodzenia roślinnego niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Występują one w barwnikach roślin. Są to między innymi:

-czerwony karoten,

-żółta luteina,

-zielony chlorofil,

-fioletowe antocyjany,

-„zgniła” zieleń sulforafan.

Po latach przypomniałam sobie moich angielskich znajomych, którzy przekonywali mnie do wyciskarki soków informując, że sokowirówki są już passe…Widać każdy dojrzewa do zmian we właściwym dla niego momencie. Tak więc od czterech tygodni jestem w posiadaniu wyciskarki i muszę Wam przyznać, że już się cieszę na wczesno-wiosenny zbiór młodej pokrzywy 😉

Gdybyście mnie zapytali jak wygląda przykładowy mały „keizenowy” krok Metadiety, to w tym przypadku byłaby to zamiana sokowirówki na wyciskarkę 🙂

Teraz jestem w posiadaniu blendera i wyciskarki! Zapytacie po co mi oba urządzenia i jaka jest różnica między wartością miksowanego w blenderze Smoothy, a wyciskanego soku? Już odpowiadam. W Smoothy mielimy całe warzywa i owoce i wypijamy go wraz z dużą zawartością błonnika. Smoothy jest raczej posiłkiem niż napojem. Wyciśnięty zaś sok, z dużo mniejszą ilością błonnika jest napojem natychmiast przyswajanym przez tkanki.

Każdy wykład dr Dąbrowskiej zazwyczaj kończy się słowami: „Pamiętajmy, że wypite na czczo świeżo wyciskane soki oraz przeżute zaraz potem surówki są eliksirem życia dla naszych komórek, cała zaś reszta, czyli gotowane warzywa i inne potrawy, to tylko wsad wypełniający żołądek po brzegi i dający nam uczucie sytości i zadowolenia” 🙂

p.s. soki wyciskane (Kuvings http://www.lepszesoki.pl/) to witaminowa bomba, w której możemy przemycać nie lubiane przez nasze dzieci warzywa. W ośrodku dr Dąbrowskiej wraz ze swoją uroczą babcią przebywał pięciolatek-niejadek, który do końca pobytu nie zorientował się, iż przepyszny sok jabłkowy, tak naprawdę zawierał również sok z odciśniętych liści szpinaku!!!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress