replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
GĘSTY KREM GRZYBOWY BEZ ŚMIETANY

GĘSTY KREM GRZYBOWY BEZ ŚMIETANY

Bez zupy chyba nie przetrwałabym zimy 🙂

Najkorzystniej byłoby dla nas,  gdybyśmy zawsze posiłek główny rozpoczynali od ciepłej zupy, wtedy to żołądek odwdzięczy się nam dobrą pracą, bez przykurczów, spowodowanych piciem na ogół zimnej wody, dodatkowo zmrożonej kostkami lodu. Przed zupą zaś, dobrze byłoby napić się tylko letniej/ciepłej wody z sokiem z cytryny, tak aby pobudzić do działania soki trawienne i kwas solny. Wtedy to uruchomi się w żołądku cała enzymatyczna kaskada potrzebna do przepracowania w nim białek oraz do zabicia drobnoustrojów.

Zupa to najprostsze danie na świecie o nieskończonej liczbie kombinacji, kolorów i smaków. Oprócz warzyw, potrzebne są do niej odpowiednie przyprawy i decyzja, czy będzie gotowana na mięsie, wodzie, czy podsmażonej na oliwie cebuli, a na  końcu, czy zabielana i czym?

Ja z zabielaniem mam pewien problem, gdyż nie uznaję babcinej zasmażki…Nie, żeby nie dawała zupie ciekawego posmaku, ale nie uznaję w kuchni mąki z glutenem oraz mlecznych zagęstników. Jeśli potrzebuję, wykorzystuję mleko kokosowe lub gładkie tofu. Szczególnie takie „silikonowe” tofu świetnie zastępuje śmietanę, zagęszczając odpowiednio zupę-krem.

Dziś miałam zamówienie na krem grzybowy 🙂 Użyłam do niego:

1 dużą garść grzybowego suszu

2 średnie marchwie

1 duży ziemniak

1 dużą cebulę

1 opakowanie Silk Organic Tofu firmy Clearspring

3 Łyżki oliwy do podsmażenia cebuli

Przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i do smaku oliwa truflowa, mniam! 🙂

Pokruszone w dłoni grzyby zalewam wrzątkiem w garnuszku na 10 minut i drugie tyle gotuję. Odstawiam na bok. W drugim garnku podgrzewam oliwę i na niej szklę krążki cebuli, następnie podlewam 1-2 szklankami wrzątku i uzupełniam skrojonymi w kostkę marchwiami i ziemniakiem. Woda powinna przykrywać warzywa. Po 10 minutach gotowania z przyprawami, dolewam odmoczone grzyby wraz z wodą i gotuję jeszcze parę minut. Zupę w takiej postaci wlewam do blendera i miksuję na krem wraz z kostką gładkiego tofu.

Dekoruję oliwą truflową, natką pietruszki lub ziołami.

SMACZNEGO!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress