replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
Dyniowy chłodnik z jabłkiem

Dyniowy chłodnik z jabłkiem

Pomarańczowy kolor dyni i jej lekko zgnieciona na biegunach pękatość przywołuje wspomnienie Afryki. Tuż przed zachodem afrykańskiego słońca, zanim rozleje się ono w jedną grubą miedzianą linię horyzontu a potem wtopi się w nią i zniknie, cały afrykański ekosystem zamiera…Następuje bowiem ważny moment przesilenia, zmiana wachty, w czasie której roślinożercy udają się na spoczynek a ich tropiciele budzą się ze snu…Poza chwilą, kiedy skupione oczy drapieżcy obserwują już to najsłabsze ze stada, nie ma takiej drugiej ciszy w świecie zwierząt, która rozgrywa się na dodatek w oszałamiającym blasku pomarańczowej czerwieni zachodzącego afrykańskiego słońca…

IMG_4094IMG_4090

Ale się rozmarzyłam a tu czas ważyć zupę! Chociaż ważyć jej tak na prawdę nie będziemy…Wszystko dziś będzie na surowo, „raw food” 🙂

Łaskawy sierpień rozpieszcza nas ciepłą aurą. Mimo to dynia, warzywo kojarzone z początkiem listopada panoszy się już na straganach. Potraktujmy ją więc „chłodno” ale z sercem 😉 Zróbmy sobie chłodnik z dyni.

Potrzebujemy:

1 dynię wielkości lekko pomniejszonej piłki do futbolu,

2 pomarańcze/sok,

2 -3 jabłka/papierówki,

2 cm świeżego imbiru

1 puszka podgrzanego mleka kokosowego,

Przyprawy: płaska łyżeczka cynamonu i szczypta soli himalajskiej. Ozdoba – szafran.

Umytą, dynię bez skóry, pociętą w kosteczkę plus wydrążone jabłka ze skórką, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, korzeń imbiru i przyprawy miksujemy na maksa w blenderze na krem.

Mając super mocny blender możemy przygotować surowe zupy-kremy w pięć minut!

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Jeżeli nie macie dość silnego blendera, trzeba będzie samą dynię poddusić w rondlu kilka minut z odrobiną wody, a potem dołączyć do pozostałych składników w blenderze.

Zupę-krem „raw”, czyli surową, możemy lekko podgrzać i taka zawiera wszystkie witaminy, minerały i enzymy, a więc odżywia nasz organizm na poziomie genów! Pisałam o tym w tekście NUTRIGENOMIKA.

O rety, ale pychota! Nie mogłam przestać lizać wnętrza blendera i wszystkich łyżek jakich użyłam…;)

SMACZNEGO i NA ZDROWIE!

p.s. Jesienią pojawi się tutaj rozgrzewający dyniowy krem dla zmarźlaków 😉

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress