replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
CZATNEJ ŚLIWKOWY I KORZENNE ŚLIWKI KOMPOTOWE

CZATNEJ ŚLIWKOWY I KORZENNE ŚLIWKI KOMPOTOWE

  • / Możliwość komentowania CZATNEJ ŚLIWKOWY I KORZENNE ŚLIWKI KOMPOTOWE została wyłączona

Niedoskonałe kształtem, czasem z plamkami i znamionami, na oko niewyrośnięte i nieciekawe…Zatem czemu takie słodkie, że nie chce się przestać jeść, że chce się koniecznie ich smak zachować w ustach na wiele miesięcy, a jak nie można, to upycha się w szkle i szczelnie na ten czas zamyka…

Polskie jesienne jabłka i śliwki to nasz narodowy owocowy skarb i należy mu się specjalna półka w spiżarce, a najlepiej kilka! Ja w każdym razie opamiętać się teraz nie mogę i podjadam je cały dzień, żonglując w kuchni słoikami twist, a od przejedzenia, szczególnie śliwkami, śmiesznie rozsadza mi brzuch ;-p Ta maleńka polska śliwka, zwana „węgierką” już na dzień dobry zniewala mnie swoim kolorem, wszelkimi możliwymi fioletami 🙂 A do tego ta jej powalająca słodycz…

Dziś prezentuję moje dwa przepisy, pierwszy, na śliwkowy czatnej z czerwoną cebulą i suszoną w słońcu morelą oraz korzenne kompotowe konfitury.

1. ŚLIWKOWY CZATNEJ

Potrzebujemy:

2,5 kg śliwek

2 duże czerwone cebule

25 dag rodzynek małych ciemnych

10 sztuk moreli suszonych na słońcu (brązowych)

2-3 Łyżki octu jabłkowego

1 szklanka oleju z pestek winogron

Na oleju smażymy kosteczki cebuli, około 1 minuty i dodajemy pozostałe składniki. Smażymy pól godziny do godziny. Zawekować lub jeść od razu 😉 Podajemy jako marynatę do potraw pieczonych, galaret warzywnych i innych dań.

SONY DSC

2. KORZENNE ŚLIWKI KOMPOTOWE

Potrzebujemy:

2 kg polskiej śliwki 

1 Łyżka mielonego kardamonu

1/2 Łyżki mielonych goździków

 2 Łyżki ksylitolu, cukru brzozowego

SONY DSC

Śliwki smażę krótko, około 1 godziny, z zasady do momentu, aż tylko część owoców utraci swój zwarty kształt. Potem gorące przelewam do wyparzonym słoików, zakręcam i stawiam na dobę do góry dnem.

Jeśli nie jestem pewna udanej procedury, wówczas zakręcone słoiki stawiam w wodzie na dnie garnka wyłożonego szmatką ( woda w połowie wysokości słoika) i gotuję pod przykryciem 20 minut, wygaszam, zostawiam na noc w garnku. Tego typu przetwory wlewam do słoików przez ucięty plastykowy lejek. Chodzi o to, by nie pobrudzić owocami brzegów  słoika. 

Kompotowe śliwki można użyć do:

– polać lody lub piernikowe bezglutenowe ciasto,

– podać z prażonymi płatkami migdałów,  jako deser lub do porannej kaszy,

– zmiksować na gładko i przetrzeć przez sito, na puszystą przepyszną zupę owocową i podać z żółciutkim bezglutenowym makaronem…To straszny hicior każdego lata 🙂

Tak kochani, trzeba się teraz dobrze najeść śliwkami i zapamiętać ten ich prawdziwy smak, tak żeby potem w lutym nie dać się tak łatwo skusić na śliwko-podobne owoce… 😉

SMACZNEGO!

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress