replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
CUKIER – POWSZECHNY NARKOTYK WINNY AGRESJI

CUKIER – POWSZECHNY NARKOTYK WINNY AGRESJI

Urodziłam się w czasach, kiedy kromka białego chleba posmarowana masłem i posypana białym cukrem, była najszybciej „zmontowanym” słodyczem, takim na potrzeby bawiących się dzieciaków na podwórku. W sklepach sprzedawano wówczas chałwo-podobne bloki na wagę i czekoladopodobne wytwory prostych cukierniczych manufaktur. A moja babcia wtykając mi do buzi kukułkę, kultowego cukierka mojego pokolenia, mawiała, no weź, cukier krzepi!…Może i krzepił kiedyś w ilości jednej kukułki dziennie, z dodatkiem spirytusu…

Kiedyś „słodkie” było jedynie małym dodatkiem do szarej codzienności. Dziś mamy kolorową codzienność, kolorowe syntetyczne dodatki do słodyczy, ale bazą we wszystkich produktach spożywczych jest cukier! W przekąskach, batonach, słodzonych sokach, sosach i surówkach, sałatkach na wagę, cukierkach, ciastkach, napojach energetyzujących, białym i “ciemnym” pieczywie, płatkach śniadaniowych, nabiale, gotowych daniach do odgrzania, marynowanych przetworach…alkoholu…

Nadmiar cukru wywiera silny negatywny efekt na funkcjonowanie mózgu, powoduje senność i drastyczny spadek naszej zdolności oceny i zapamiętania, a bywa, że agresję…Zmęczenie, stres, depresje, senność, zawroty głowy to dolegliwości na które uskarżamy się coraz częściej. Wizyta u lekarza nie wnosi nic nowego, a diagnoza niepokój, środki uspakajające, albo skierowanie na dalsze badania budzą niezadowolenie. Tymczasem wiele różnych schorzeń, zarówno fizycznych, jak i psychicznych ma bezpośredni związek ze spożywaniem czystego rafinowanego cukru czyli sacharozy. 

Z codziennej dostawy cukru najbardziej cieszy się grzyb Candida albicans zamieszkujący dolną cześć przewodu pokarmowego od momentu naszego przyjścia na ten świat. Spełnia ona ważną rolę trawienną pomagając w procesie rozkładu cukru przez organizm jednak tylko do czasu, gdy nie spowodujemy jego przerostu. Grzyb rośnie i ofiaruje nam alkohol, gazy i wydęcie brzucha. W jelitach może przetwarzać cukier w szkodliwy a nawet trujący alkohol. Może doprowadzić do perforacji jelita, a niestrawione części pokarmowe dostają się do krwiobiegu powodując bezpośrednie lub opóźnione alergie pokarmowe przejawiające się plamkami na ciele, szybkim biciem serca po posiłku lub bólami głowy. Oprócz zasilania candidy, cukier żywi wszystkie rodzaje patologicznych bakterii, a także komórki nowotworowe!

Już 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę,.. ponieważ jest on pozbawiony witamin i substancji mineralnych. To co z niego usunięto w procesie rafinowania – białka, witaminy i substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmu węglowodanów i powodują tworzenie się toksyn.

Badania kliniczne prowadzone z dziećmi nad aktywnymi (ADHD) lub psychotycznymi, a także dziećmi z uszkodzeniami mózgu lub zaburzeniami w uczeniu wykazały niezwykle dużą ilość przypadków niskiego poziomu glukozy w krwi lub hipoglikemię, uzależnienie od wysokiego poziomu cukrów w diecie wielu dzieci, których organizm nie daje sobie rady z jego przyswajaniem. To właśnie te drastyczne wahania poziomu cukru we krwi, od najwyższych w krótkim czasie do najniższych, powodują zachowania agresywne, zresztą nie tylko u dzieci…Wiadomo już, że gdy w diecie ograniczy się cukier, a zwiększy spożycie warzyw i owoców, agresja wyraźnie maleje…

Pionierzy psychiatrii ortomolekularnej, twierdzą, że choroby psychiczne są mitem i że zaburzenia emocjonalne mogą być pierwszym symptomem oczywistej niezdolności organizmu danego człowieka do zwalczania stresu uzależnienia od cukru. Dziś lekarze na całym świecie powtarzają to, co w latach czterdziestych głosił dr Tintera:…” nikt pod żadnym pozorem nie powinien zaczynać tego, co nazywa się leczeniem psychiatrycznym, bez wcześniejszego przeprowadzenia testu tolerancji glukozy w celu ustalenia, czy organizm danej osoby jest zdolny do przyswajania cukru…” Wywiady dotyczące historii diet pacjentów diagnozowanych jako schizofreników ujawniają, że wybierana przez nich dieta jest bogata w słodycze, cukierki, ciastka, kawę, słodkie jogurty (szczególnie te odtłuszczone!), napoje z kofeiną i żywność przygotowaną z użyciem cukru.

Przed II Wojną Światową przeciętny Polak zjadał rocznie 11 kg cukru, dziś 39, a mieszkaniec zachodniej Europy 60…To drastyczne nadużywanie cukru jest naszym uzależnieniem, na które najmniej zwracamy uwagę, ale które jest najbardziej rozpowszechnione i z którym trudno jest zerwać. Cukier, trzeci środek po alkoholu i papierosach, jest współcześnie najczęściej przyjmowaną szkodliwą używką niszczącą nasz organizm, nie tylko fizycznie, ale i psychicznie. I tak jak w przypadku tych pierwszych wymaga poddania osoby uzależnionej terapii odwykowej…

59 DOWODÓW RUJNOWANIA ZDROWIA PRZEZ CUKIER

1. Uszkadza układ odpornościowy.
2. Zaburza równowagę minerałów w organizmie.
3. Może powodować wzmożoną aktywność, zdenerwowanie, trudność koncentracji, u dzieci rozkapryszenie.
4. Podnosi stężenie trójglicerydów.
5. Obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne.
6. Może spowodować uszkodzenie nerek.
7. Zmniejsza stężenie dobrych lipoprotein HDL.
8. Prowadzi do niedoboru chromu.
9. Ułatwia wystąpienie raka piersi, jajników, jelit, prostaty i odbytu.
10. Zwiększa poziom glukozy i insuliny na czczo.
11. Powoduje niedobory miedzi.
12. Zaburza wchłanianie wapnia i magnezu.
13. Osłabia wzrok.
14. Podnosi poziom neurotransmitera – serotoniny.
15. Może powodować hipoglikemię – obniżone stężenie cukru we krwi.
16. Może powodować nadkwasotę.
17. Podnosi poziom adrenaliny u dzieci.
18. Pogłębia zaburzenia wchłaniania u osób z problemami jelitowymi.
19. Przyspiesza starzenie się organizmu.
20. Ułatwia wpadnięcie w alkoholizm.
21. Powoduje psucie się zębów.
22. Przyczynia się do otyłości.
23. Zwiększa ryzyko choroby Crohna – zapalenia jelit i owrzodzenia jelita grubego.
24. Pogłębia chorobę wrzodową.
25. Zaostrza objawy artretyzmu.
26. Zaostrza objawy astmy.
27. Może spowodować infekcję Candida albicans – drożdżycę.
28. Może spowodować powstanie kamieni żółciowych.
29. Może wywołać choroby serca.
30. Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego.
31. Może zaostrzyć objawy SM – stwardnienia rozsianego.
32. Może spowodować hemoroidy.
33. Może spowodować pojawienie się żylaków.
34. Zwiększa odpowiedź na glukozę i insulinę u kobiet stosujących pigułki antykoncepcyjne.
35. Prowadzi do paradontozy.
36. Przyczynia się do osteoporozy.
37. Powoduje zakwaszenie śliny.
38. Zmniejsza wrażliwość insulinową.
39. Prowadzi do zmniejszenia tolerancji glukozy.
40. Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu.
41. Może podwyższyć cholesterol.
42. Może zwiększyć ciśnienie krwi.
43. Powoduje senność i zmniejszoną aktywność u dzieci.
44. Może wywoływać migreny.
45. Zaburza absorpcję białka.
46. Powoduje alergie pokarmowe.
47. Wywołuje cukrzycę.
48. Może spowodować zatrucie ciążowe.
49. Może wywołać egzemę u dzieci.
50. Może spowodować chorobę wieńcową.
51. Może uszkodzić strukturę DNA.
52. Może zmienić strukturę białka.
53. Może przyspieszyć starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu.
54. Może spowodować zaćmę.
55. Może spowodować rozedmę płuc.
56. Może spowodować arteriosklerozę.
57. Może przyspieszyć podwyższenie lipoprotein LDL.
58. Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi.
59. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.

1010478_697743896923274_1884592908_n

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress