replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
JABŁKOWY CHŁODNIK Z POLSKICH JABŁEK

JABŁKOWY CHŁODNIK Z POLSKICH JABŁEK

Tak, wiem, to jest wpis z poprzedniego lata :-), ale jakże aktualny! Dziś pałaszowanie jabłek w kraju, w różnej postaci, jest bardzo trendy, ale co tu się dziwić…W sytuacji dramatycznej trzeba wesprzeć naszych sadowników!

Jabłka jadam na okrągło, a przestają mi smakować dosłownie na chwilę, kiedy na przełomie zimy i wiosny tracą swój smak, zwartość miąższu i witaminy. Najbardziej lubię najstarsze sprawdzone odmiany, badania pokazują, iż te właśnie mają najwięcej wartości odżywczych! Do letnich odmian należy tu przede wszystkim „ananas” i „papierówka”, a do jesiennych: „antonówka”, „koksa” i „kosztela”. A dzisiejszy chłodnik gości na moim stole często. Jest taki nieskomplikowany 🙂

Dawniej, choć to nie było wcale tak dawno, w upalne dni chłodziliśmy się owocowymi zupami. Trudno było zagonić dzieciaki do domu na posiłek, spędzające wtedy cały swój wolny czas na podwórku. Kluczem do przywołania dziecka była kromka chleba posypana cukrem lub wciśnięty w dziecinną piąstkę kotlet mielony, albo rzucone hasło przez okno: „zupa owocowa!

Chłodnik jabłkowy wymyśliłam kiedyś siedząc na plaży w Chorwacji…Wygrzewając na słońcu ciało, spragnione po zimie ciepła, miałam smakową wizję chłodnika zrobionego na bazie rodzimych, polskich jabłek, azjatyckiego mleka kokosowego i domowej skórki pomarańczowej w cukrze, której to słoik dostaję co roku od mojego taty 🙂

Potrzebujemy:

6 dużych jabłek, np. „papierówka” lub „ananas” lub jakiekolwiek inne,

1 puszkę mleka kokosowego,

1 łyżeczkę cynamonu,

skórkę pomarańczową do dekoracji,

ewentualnie dodatek cukru palmowego.SONY DSC

Przygotowujemy jabłka do upieczenia, posypując wydrążone połówki cynamonem, jak wyżej i trzymamy w piekarniku nagrzanym do 190 st.ok.40 minut. Po wyjęciu wyglądają tak:

SONY DSC

Trzeba teraz oddzielić upieczony miąższ jabłek i zmiksować z mlekiem kokosowym, a potem schładzać w lodówce około godziny. W międzyczasie polecam zjeść upieczoną skórkę jabłek. Zawiera dużo błonnika i w tej wersji jest czipsem na ciepło 🙂

Chłodnik rozlewamy do czarek lub płaskich talerzy i rozrzucamy na nim skórkę pomarańczową oraz listek melisy lub mięty.

Dzieciaki wciąż lubią zupy owocowe! Zaprośmy maluchy do tworzenia własnych, na bazie banana, brzoskwiń, moreli, gruszek, z dodatkiem odmoczonych rodzynek i orientalnych przypraw.

Świetnym dodatkiem jest mleko z orzechów laskowych, ryżowe, czy migdałowe!

Zupy owocowe schładzają rozpalone żarem ciało, nawadniają i dodatkowo karmią nasze tkanki witaminami i minerałami. Przed nami jeszcze trochę ciepłych dni…

SMACZNEGO!

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress