replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
BEZGLUTENOWY CHLEBEK ZIOŁOWY Z OLIWKAMI

BEZGLUTENOWY CHLEBEK ZIOŁOWY Z OLIWKAMI

W pewien styczniowy poranek wymyśliłam kolejny przepis na bezglutenowy chlebek. Tym razem myślami powędrowałam do gorącej, pachnącej ziołami Italii. Najpierw poskładałam w głowie poszczególne składniki, a potem zabrałam się do pracy…Co wyszło? Oceńcie sami ;)… 

A zaczęło się to tak…Na początku był mróz, straszny mróz! O godzinie 6.00 termometr pokazywał minus 13 stopni. Niby nie dużo, ale kiedy dodamy do tego faktor nadmorskiej wilgoci połączonej z arktycznym powiewem ze wschodu, robi się rzeczywiste minus 20!…no i w takich mroźnych okolicznościach wymarzyłam sobie bezglutenowy chlebek, pachnący włoskimi ziołami.

Dzień wcześniej skwierczały w piekarniku polskie jabłuszka, polane od święta masłem, więc zapach wanilii snuł się jeszcze po ścianach, ale ja już chciałam odmiany. To jak zabawa w słodkie-słone, wczoraj kusiły mnie pieczone jabłka, dziś wyobrażenie domowego chlebka na oliwie z oliwkami. Kiedy po godzinie wyjmowałam go z pieca, zaraz za ziołową fetą aromatu, wymsknęła się ostatnia zapachowa nuta kardamonu z wczorajszych pieczonych jabłek! Cudny zapachowy melanż! 🙂

Dziś potrzebujemy:

– 1 szklanki ziaren słonecznika,

– 1/2 szklanki płatków jaglanych,

– 1/2 szklanki płatków gryczanych,

– 5 Łyżek oliwy,

– 1/2 szklanki pokruszonych włoskich orzechów,

– 1/2 szklanki kaszki z Amarantusa (niekoniecznie),

– 10 Łyżek zmielonego przed pieczeniem siemienia lnianego,

– 1/2 szklanki siemienia w całości,

– 1 szklanka letniej przegotowanej wody,

– 10 oliwek, ja użyłam czarnych,

– 2 płaskie łyżeczki soli, ja użyłam różowej Kala Namak, o posmaku jajka,

– 1 płaska łyżeczka syropu z agawy lub stewii,

– po 1 łyżeczce suszonego oregano, majeranku, tymianku.

– oliwa do wysmarowania blachy.

Wszystkie składniki mieszamy w misce ze szklanką letniej wody i zostawiamy na 1 godzinę. Przygotowujemy pasek papieru do pieczenia, naoliwiamy go i wkładamy do formy do pieczenia. Chlebek po upieczeniu łatwiej będzie wyjąć. Teraz wypełniamy formę masą.

SONY DSCSONY DSC

Wstawiamy na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy chlebek na 3 godziny w formie do ostygnięcia. Kroimy ostrym nożem.

SONY DSCSONY DSC

Pokroiłam, zjadłam i ponownie się rozmarzyłam…bo tych różnych, różniastych bezglutenowych i bezjajecznych chlebków może być nieskończona ilość!

Przysyłajcie swoje sprawdzone pomysły! Zróbmy konkurs na najciekawszy przepis 🙂

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress