replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
BEZGLUTENOWY PASZTET WEGAŃSKI Z ZIELONEGO GROCHU I JAGLANKI

BEZGLUTENOWY PASZTET WEGAŃSKI Z ZIELONEGO GROCHU I JAGLANKI

Podawany na ciepło i na zimno, w towarzystwie razowego chleba lub nie, przegryzany z kiszonym ogórkiem, a latem dojrzałym pomidorem lub śliwką…OTO ON PASZTET w przepisie NA ŚWIĘTA !

Dziś  w odsłonie wegańskiej, w jednej z miliona domowych receptur !

Oto składniki na foremkę dla 4 osób z małą dokładką :)…

1/2 szklanki zielonego grochu w połówkach ( moczonego dzień wcześniej),

1/2 szklanki uprażonej i ugotowanej na sypko (około 7 minut) kaszy jaglanej,

4 małe korzenie pietruchy,

1 duża cebula,

2 łyżki uprażonych ziaren sezamu razem z nasionami dyni ( mój sezam jest dwukolorowy, biały i czarny),

2 łyżki świeżo zmielonych ziaren siemienia lnianego…(dzięki Ada! siemię zamiast jajek :),

3 Łyżki oliwy,

1 Łyżka posiekanego korzenia imbiru,

4 ząbki czosnku,

6 kropli sosu Tabasco,

1 Łyżka suszonych liści czosnku niedźwiedziego..można kupić w sklepie wysyłkowym: www.przyprawyswiata.pl

Pozostałe przyprawy po 1 płaskiej łyżeczce: kurkuma, kolendra, sól himalajska lub każda, pieprz ziołowy lub kolorowy, kumin rzymski.

Nastawiamy piekarnik na temp.180 st.C i przygotowujemy blachę, do której nalejemy wody i wstawimy w nią foremkę z masą.

Teraz mielimy w blenderze ugotowaną poprzedniego dnia kaszę wraz z grochem, oliwą, uparowanymi pietruchami i przyprawami z czosnkiem. Dokładamy do miski uprażone nasiona oraz mielone siemię lniane i ponownie mieszamy.

SONY DSCSONY DSC

Naoliwioną foremkę obsypujemy wewnątrz płatkami gryczanymi lub jaglanymi, może też być kaszka Amarantusa i wypełniamy jej wnętrze masą na pasztet.

SONY DSC

Pasztet pieczemy około 50 minut. Najlepiej kroić go kiedy ostygnie. W tym celu wykładamy pasztet na talerz do góry spodem i po chwili ponownie spodem na dół.

SONY DSCSONY DSC

Teraz kroimy pasztet ostrym nożem na półtora centymetrowe plastry.

SONY DSCSONY DSC

Pasztet z grochu i jaglanki doprawiony indyjskimi ziołami dobrze komponuje się z dodatkami na słodko i na kwaśno. Zatem dla niektórych z nas najlepszy będzie z kwaszonym ogórkiem, równie ciekawy z marmoladą z suszonych śliwek ze szczyptą kardamonu, czy słodką musztardą.

Ja otworzyłam słoiczek z domową żurawiną i…no cóż…zjadłam o jedną porcję pasztetu za dużo 🙂

SONY DSC

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress