replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
BEZGLUTENOWY KEKS WIELKANOCNY

BEZGLUTENOWY KEKS WIELKANOCNY

No i ostatni wielkanocny akord! Zamiast baby, keks 🙂 Ale żeby był to keks w pełni metadietowy, głównym wsadem tego ciasta jest warzywo – tarta marchew oraz mąki bezglutenowe i wybrane bakalie. Można spokojnie założyć, że właśnie takie trio plus przyprawy oraz dodatek dobrego oleju stworzy zdrowe ciasto, nie powodujące sensacji jelitowych.

SONY DSCSONY DSC

SONY DSCSONY DSC

Potrzebujemy:

– 2 szklanki utartej marchwi,

– 4 jajka,

– 2 szklanki mąki bezglutenowej, ja dałam 1 kasztanowej i  1 kukurydzianej,

– 2 Łyżki skórki pomarańczowej, najlepiej domowej,

– 1/2 szklanki cukru palmowego /dla diabetyków/, może być xylitol lub stewia,

– 1/2 szklanki oleju rzepakowego virgin,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,

– 2 garście bakalii, ewentualnie owoców suszonych w słońcu, nie kandyzowanych (otoczonych cukrem)

– ewentualnie olejek zapachowy, ja dodałam pomarańczowy,

Wszystkie bakalie zmiksowałam razem i krótko w blenderze, nastawionym na opcję kruszenia lodu.

SONY DSC

Ta keksowa masa powyżej powstała na skutek bardzo powolnego mieszania łyżką poszczególnych składników. W kolejności: do startej marchwi dodałam przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, następnie rozbełtane widelcem żółtka, zmiksowane bakalie i na końcu delikatnie wmieszałam dobrze ubite białka z cukrem (ja dałam palmowy, który zabarwił pianę na jasno czekoladowy kolor).

SONY DSC

Keks jest upieczony po niecałej godzinie, w temperaturze 190 stopni C. Należy go jednak wystudzić przed krojeniem. Ja po wyjęciu z piekarnika pozostawiam keks w blaszce przez godzinę.

Ten keks jest cudownie wilgotny i mało słodki. Jeżeli ta wielkanocna słodycz wyda Wam się nie dość słodka…to proponuję polać ciasto dobrym miodem lub posypać keks spudrowanym cukrem z agawy, który ostatnio pojawił się w sklepach Eko. Nie zawiera fruktozy lecz tzw. fruktany…Cokolwiek to jest, podobno nasz organizm lepiej metabolizuje te fruktany niż fruktozę odizolowaną od błonnika owocu…i nie należy mylić ich ze sobą. Tak czy inaczej cukru i jego zastępników świadomie używajmy sporadycznie…przecież są jeszcze te ukryte, w żywności przemysłowej.

TYMCZASEM UDANEGO WYPIEKANIA I SMAKOWANIA!

* Jutro Świąteczne Życzenia Przemiany dla Wszystkich Sympatyków Metadiety, a we wtorek tekst o tym, jak szybko dojść do siebie po…Świętach i nie tylko 😉

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress