replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
BEZGLUTENOWE I BEZJAJECZNE KOPYTKA DYNIOWE Z PIETRUSZKOWYM PESTO

BEZGLUTENOWE I BEZJAJECZNE KOPYTKA DYNIOWE Z PIETRUSZKOWYM PESTO

Muszę od razu zaznaczyć…te zdjęcia nie oddadzą finezji smaku, delikatności faktury i koloru dyniowych kluseczek, zwanych w Polsce kopytkami, a w Italii gnocci!

To jest kulinarna poezja i jak mawiała moja mama „istne niebo w gębie”! Na prawdę warto pobawić się trochę dłużej w kuchni, utytłać jej blat w mące i trochę siebie 🙂 Poświęcić na ten przepis godzinę, choć mnie, z racji ciągłego mycia dłoni, (aby wykonać foty na bloga) zajęło to dwie! Za to potem mlaskaniom przy stole nie było końca 😉


Zaczynamy od pietruszkowego pesto, potrzebujemy:

1 pęczek natki blendujemy ze szklanką oliwy, podprażonymi migdałami bez skórki, ząbkiem czosnku, startą skórką cytryny i sokiem z cytryny.

Dyniowo-ziemniaczane ciasto:

1/2 kg ziemniaków ugotowanych w wodzie do miękkości

1 średnią dynię Hokkaido (ma więcej skrobi i koloru), pociętą w kostkę i ugotowaną w odrobinie wody

ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej

ok. 1 szklanki mąki kukurydzianej

1 Łyżka przyprawy Garam Masala lub curry

ew.1 Łyżka masła

1 łyżeczka soli

Nastawiamy garnek z posoloną wodą do ugotowania kopytek.

Następnie ugotowane ziemniaki miksujemy z masłem i ugotowaną do miękkości dynią (dynię można też upiec). W dużej misce mieszamy tę masę oraz obie mąki z przyprawą.

20141025_11474920141025_121055

Masę przekładamy na stolnicę/blat i zagniatamy delikatne ciasto, tworząc wałek. Kiedy masa zbyt się klei podsypujemy mąką.

20141025_122320

Przed wrzuceniem do wrzątku każde kopytko obtaczamy delikatnie w mące. Wyjmujemy kopytka z gotującej się wody łyżką cedzakową, kiedy wypłyną na powierzchnię, po około 2 minutach.

Dyniowe kopytka smakują wybornie z pietruszkowym pesto, od święta z dziczyzną…ale również jako deser, ugotowane, a potem podsmażone na klarowanym maśle z brązowym cukrem z melasy trzcinowej Muscovado (kupić można m.in.tutaj)

Przepyszność na „Lakierki na niedzielę”  😉

SMACZNEGO!

* po „królowej Halloween” dyni, w poniedziałek „król zimy” czyli „Sałatka z parzonego jarmużu z żurawinowo- imbirowym sosem”

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress