replica watches fake rolex fake rolex replica watches swiss rolex watches online.
BAKŁAŻAN / OBERŻYNA / GRUSZKA MIŁOŚCI

BAKŁAŻAN / OBERŻYNA / GRUSZKA MIŁOŚCI

  • / Możliwość komentowania BAKŁAŻAN / OBERŻYNA / GRUSZKA MIŁOŚCI została wyłączona

Do Polski trafił dopiero w XV wieku. Ale już 4 tysiące lat temu Hindusi zachwycali się bakłażanem nazywając go gruszką miłości :)…Ci wschodni wrażliwcy przypisywali temu warzywu pozytywne oddziaływanie na libido..Jego lśniąca, granatowo-fioletowa skórka od wieków kusiła kobiety, aby się w niej przeglądać, a obły kształt dodatkowo rozpalał zmysły…

Jedynie smak surowego bakłażana zniechęca, gdyż posiada on toksyczną goryczkę, którą musimy usuwać soląc mięsiste plastry warzywa na pół godziny przed kulinarną obróbką.

Bakłażany przyrządzam na wiele sposobów:

– po usunięciu goryczki, kroję w kosteczkę i smażę na oliwie wraz z pomidorami, bazylią, cząbrem i cebulą lub

– grilluję i zostawiam na noc w oleistej kąpieli wypełnionej wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pokruszonym czerwonym pieprzem. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

– przygotowuję też „kawior” z bakłażana,

– a jak mam więcej czasu faszeruję plastry oberżyny grzybami z cebulą, dużą ilością czarnego pieprzu , obtaczam w rozbełtanym jajku i smażę na rozgrzanym tłuszczu.

Tylko piękny bakłażan, twardy, o zdrowej napiętej skórce, jest źródłem witaminy C i karotenu.

Ze względu na dużą zawartość błonnika, jedząc bakłażana, dość szybko odczuwamy sytość. I to jest najważniejszy, oprócz kuszącego kształtu, połyskliwej czerni i przydymionego smaku, atut tego warzywa 😉

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress